Српска координација позива на процесуирање одговорних за злочине у Ораховцу

Поводом 20 година од злочина почињених над српским и неалбанским становништвом на територији општине Ораховац на КиМ, Српска координација позвала је правосудне власти Србије да процесуирају бивше припаднике тзв. Ослободилачке војске Косова који су, како наводе, одговорни за те злочине.

Српска координација (Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије) подсећа да ни после 20 година нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Ораховачкој жупи иако, како истиче, постоје живи сведоци, жртве међу киднапованим Србима.

У саопштењу се указује на одговорност УНМИК-а и КФОР-а због нечињења и невршења мандата установљеног Резолуцијом Савета безбедности 1244, као и на одговорност Европске уније, односно ЕУЛЕКС-а.

Српска координација подсећа да је за време оружаног напада ОВК на подручју Ораховца од 17. до 22. јула 1998. киднаповано око 100 и убијено седам српских цивила, те да је српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште одведено у логоре. Група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998, док се осталима губи сваки траг.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 18. јул 2018, 23:54)
Fudbaler [нерегистровани]

Zločin

Svaki zločin mora da se kazni.

(среда, 18. јул 2018, 13:46)
Beata [нерегистровани]

beata@gmail.com

Neko mora da odgovara za zločine nad srpskim narodom.

(среда, 18. јул 2018, 12:59)
unatasas [нерегистровани]

pravda

Ako zlocince nestigne procesuiranje to ce biti velika nepravda nacinjena za srpsko stanovnistvo, pitam se ima li kraja ovoj nepravdi.