Жалбено веће на челу са Мероном одлучује о радикалима

Председник судског Механизма у Хагу именовао је трочлано жалбено веће које ће донети коначну одлуку да ли ће се процес против двоје радикала Петра Јојића и Вјерице Радете оптужених за непоштовање суда пребацити у Србију или ће остати у надлежности Механизма.

Мерон је на чело већa поставио себе, а за чланове судије Вилијама Хусеина Секула и Иво Нелсона де Клера Батиста Роса. 

Они ће одлучивати о жалби и одговору на жалбу тужилаштва поводом одлуке судије појединца да случај против радикала треба да се уступи Србији. 

Тужилаштво је у својој жалби тражило да се та одлука поништи и да им се суди пред Механизном у Хагу, као наследнику Хашког трибунала пред којим су оптужени.

Такође тражи од жалбеног већа да поништи решење којим су повучене потернице за Радетом и Јојићем и да се поново издају међународни налози за њихово хапшење и изручење Механизму у Хагу, као и да укине налог хашком тужилаштву да преда спрским колегама доказе и оптужницу против њих.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

Тужилаштво се жалило на одлуку судије Ајдина Сефе Акаје од 12. јуна којом је наложио да се што пре је могуће случај проследи канцеларији тужилаштва у Србији као и све информације од значаја у вези овог случаја, уз оптужницу и материјал који подржава оптужницу.

Акаје је у својој одлуци, између осталог, навео да је ово кривично дело почињено у Србији, а да је Србија навела да има надлежност те да је вољна и адекватно припремљена да прихвати овај случај за суђење, уз обезбеђивање свих процедуалних гаранција за фер суђење као и да су оптужени спремни да се појаве пред судом у Србији.

Хашко тужилаштво се томе успротивило тврдећи да Вјерица Радета и Петар Јојић, као посланици Српске радикалне странке у Народној скупштини уживају имунитет од кривичног гоњења.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

За Јојићем и Радетом, по наредби Тринунала, после тога су расписане црвене Интерполове потернице са налогом за хапшење.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело, а то је Србија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво