Укинута пресуда менаџменту УП "Стари град"

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом су чланови Управног одбора привредног друштва УП "Стари град" а. д. Београд били осуђени на казне кућног затвора уз одузимање имовинске користи због злоупотреба положаја.

Том одлуком наложено је да се пред Специјалним судом понови суђење председнику УО привредног друштва УП "Стари град" а. д. Београд Славену Кантару и члановима УО Војиславу Радаковићу и Алексеју Расказову поводом оптужби да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица у продуженом трајању, објављено је на сајту Апелационог суда.

Кантар и остали се оптужницом Тужилаштва за организовани криминал терете да су као чланови УО привредног друштва УП "Стари град" а. д. Београд, искоришћавањем својих положаја и овлашћења, страним компанијама прибавили протвправну имовинску корист у укупном износу од 325.165.416,40 динара, у периоду од 25. априла 2004. године до 3. маја 2006. године.

То су учинили у виду неоснованих исплата накнада за услуге консалтинга, маркетинга и менаџмента, за потребе привредног друштва УП "Стари град" а. д. Београд, а које нису извршене, сматра тужилаштво.

У образложењу одлуке Апелациони суд наводи да се основано жалбом бранилаца окривљених указује да су нејасни разлози првостепеног суда којим се закључује да је поступањем окривљеног за привредно друштво УП "Стари град" а. д. Београд, наступила штета у укупном износу од 325.165.416,40 динара, у ком износу је страним компанијама прибављена противправна имовинска корист. 

"Ни у изреци, а ни у образложењу првостепене пресуде се не наводи у односу на кога је наступила штета која представља објективни услов инкриминације, чиме је првостепена пресуда захваћена битним повредама кривичног поступка", наводи Апелациони суд.

Такође, суд сматра да је остало нејасно ко је оштећен у овом случају јер се УП "Стари град" а.  д. Београд није придружило кривичном гоњењу окривљених и није истакло имовинско-правни захтев за накнаду штете, већ да се напротив изјаснило супротно и да штете није било.

"Изјаснило се да су консултантске услуге страних компанија заиста извршене и да је од тога 'Стари град' имао само користи, како кроз унапређење пословања, тако и кроз повећање добити, да се о томе водило рачуна приликом куповине 'Старог града'", наводи Апелациони суд.

Такође, сматра да је и чињенично стање остало непотпуно утврђено јер се, како се наводи, за сада не може прихватити закључак првостепеног суда да у конкретном случају услуге страних компанија нису извршене, да су окривљени извршили неосноване исплате накнада тим компанијама, да оне нису сачињавале извештаје о свом раду и доставиле их наручиоцу и да уговори које је УП "Стари град" закључио са страним фирмама не садрже битне елементе тог правног посла.

Кантар и Радаковић су укинутом пресудом били осуђени на по годину дана кућног затвора уз електронски надзор (наногицу), а Расказов на од годину и по дана кућног затвора.

Истом одлуком суд је био наложио одузимање противправне имовинске користи прибављене кривичним делом и то од једне компаније из Канаде у износу од 1.822.000 евра, затим од једне компаније са Британских Девичанских Острва у износу од 1.225.000 евра, и од једне компаније из Велике Британије у износу од 800.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво