Пожар у Лозници, погинула једна особа

У пожару у лозничкој фабрици "Вискоза", који још увек није угашен, један радник изгубио живот. Његов идентитет званично још није потврђен. Екипе из Лознице, Шапца, Бајине Баште, Ваљева, Сремске Митровице и Београда још су на терену и дежурале су целе ноћи.Нема опасности по здравље али су грађани упозорени да из предострожности не излазе из кућа.

Помоћник министра полиције Предраг Марић изјавио је да је у пожару у лозничкој "Вискози"  погинуо један радник и да се тренутно утврђује његов идентитет.

Пожар још увек није потпуно угашен, али је локализован и предузете су мере да ватра не захвати опасне материје у фабрици. Око 22:15 поново је избила ватра на крову зграде чије су подрумске проторије ватрогасци читавих петнаест сати гасили.  

 

У акцији гашења учествују и екипе ватрогасаца из Лознице,  Шапца, Бајине Баште, Ваљева и Сремске Митровице.

Већи број ватрогасних екипа и током ноћи биће ангажован на гашењу ватре које још има у подрумском простору.

Гашење је отежавала изузетно висока температура, а у једном тренутку концентрација сумпор-диоксида седам пута је прелазила дозвољене вредности.

Репортер РТС-а сазнаје да су у Лозницу стигле специјалне екипе МУП-а са рефлекторима који ће омогућити ватрогасцима да током ноћи наставе гашење пожара. Иначе, у фабричком комплексу искључена је струја.

Пожар је избио понедељак око 8 часова и 30 минута у погонима "Свила" и "Цел-влакно". У тренутку избијања пожара у деловима фабрике захваћеним ватром налазила су се петорица радника, али су спасилачке екипе одмах успеле да из објекта извуку четворицу.

Ватра се, у почетку, ширила и на околне делове фабрике, али без опасности по цистерне у којима се налази изузетно запаљива хемиjска супстанца карбон дисулфидом (хемијска ознака - CS2).

Нема опасности по здравље грађана

Министар за заштиту животне средине Оливер Дулић изјавио је да нема опасности по здравље грађана као и да су предузете мере да пожар не захвати опасне материје у фабрици.

"У овом тренутку постоје повећане концентрације сумпордиоксида у ваздуху. Грађани Лознице су о томе обавештени и дат је савет како да се понашају, али је за сада опасност да пожар захвати и опасне материје спречена", нагласио је Дулић.

Према његовим речима, ситуација ће и даље бити праћена, екипе су на терену, а Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво утврђују одговорност за избијање пожара.

Министар је рекао да "у овом тренутку не постоји велика опасност по угрожавање животне средине опасним материјама".

Помоћница министра Љиљана Станојевић рекла је да повећана конентрација штетних материја у ваздуху није алармантна. "Ипак саветујемо грађане да се не задржавају на отвореном и да затворе прозоре", додала је Станојевићева.

Хемијска индустрија вештачке свиле и вискозних производа из Лознице основана је 1957. године под називом "Предузеће у развоју Вискоза Лозница".

Уз производњу целулозе, каблова и сечених влакана, та фирма позната је и по производњи осталих синтетичких филамената, као и плоча, фолија, траке од полимера и пропилена.

Производња сулфата, врећа и кеса за паковање такође спада у производни програм "Вискозе", која по организационој структури спада у холдинг компаније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се