Случај Ћурувија, вештачења телекомуникација изведена као доказ

У Специјалном суду у Београду је настављено суђење четворици припадника ДБ-а, оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, извођењем као доказа – вештачења телекомуникације, за коју тужилаштво тврди да је вођена између окривљених на дан убиства.

Судско веће је било против извођења ових доказа, које је у два наврата издвајало као незаконите, али је Апелациони суд у Београду јуче наложио да се вештачење телекомуникације изведе као доказ, а потом процени његов утицај на чињенично стање.

У питању је преглед девет дискова са вештачењем телекомуникације, односно са подацима са базних станица у околини Светогорске улице у Београду, где је извршено убиство, а који би, према тврдњама тужилаштва, могли да потврде да је постојала комуникација мобилним телефонима између окривљених у време убиства.

Ови докази су кључни са становишта тужилаштва, јер показују кретање оптужених за убиство.

Наставак суђења је заказан за 21. септембар, када би ће бити изведени завршни докази.

Након тога суд ће заказати завршне речи, а потом и изрицање првостепене пресуде.

За то убиство оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстрекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар