Случај Ћурувија, Апелациони суд тражи извођење доказа о телекомуникацији

Апелациони суд у Београду наложио је судском већу Специјалног суда које води поступак против четири припадника ДБ-а оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, да као доказ изведе вештачење телекомуникације, за коју тужилаштво тврди да је вођена између окривљених на дан убиства.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је Апелациони суд уважио жалбу тужиоца за организовани криминал и укинуо решење првостепеног суда од 12. јуна којим су поменути докази били издвојени као незаконити.

Апелациони суд сматра да су докази прибављени на законит начин, а правостепени суд ће након њиховог извођења у доказном поступку утврдити и оценити да ли, и у којој мери утичу на чињенично стање", навела је Пиљићева.

Укинутим решењем било је одлучено да се издвоје из доказа девет дискова са вештачењем телекомуникације, односно са подацима са базних станица у околини Светогорске улице у Београду, где је извршено убиство, а који би, према тврдњама тужилаштва, могли да потврде да је постојала комуникација мобилним телефонима између окривљених у време убиства.

Пиљићева је указала да се по налажењу Апелационог суда основано у жалби тужиоца указује да су овлашћена службена лица Министарства унутрашњих послова имала не само изричито законоско овлашћење већ и законску обавезу да одузму предмете који служе као доказ у кривичном поступаку.

Због тога је за Апелацони суд, како је додала, неприхватљив закључак првостепеног суда да су докази прибављени супротно тада важећем Законику о кривичном поступку и да се сходно томе ради о незаконитим доказима.

"И у ситуацији евентуалног губитка потврде о привремено одузетим предметима или да потврда није ни издата, наведени докази нису прибављени на незаконит начин како погрешно утврђује првостепени суд, а основано у жалби указује тужилац за организовани криминал, јер су органи МУП-а поступали на основу изричитих законских овлашћења да могу одузети предмете који служе као доказ у кривичном поступку", закључује Аплеациони суд.

Суђење за убиство Ћурувије наставља се сутра.

За то убиство оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф броградског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву. 

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво