Годину дана затвора због напада на немачког геј активисту

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на годину дана затвора Стефана Вукичевића због напада на немачког геј активисту Дениса Хонига, у септембру 2014. године на Зеленом венцу у Београду, док га је правоснажно ослободио оптужби за кривично дело расне и друге дискриминације.

Овом одлуком потврђена је првостепена пресуда Вишег суда којом је Стефан Вукичевић осуђен због кривичног дела тешка телесна повреда.

Хониг је упућен да свој имовинско-правни захтев оствари у парничном поступку, наводи се у одлуци која је данас објављена на сајту Апелационог суда.

Вукичевић је осуђен јер је 13. септембра 2014. године, испред ресторана брзе хране на Зеленом венцу песницом ударио у главу Хонига услед чега је он пао на бетон и том приликом задобио тешку телесну повреду опасну по живот.

Ослобођен је од оптужби да је Хонигу и још двојици који су били са њим у друштву упутио претње речима: "Шта хоће ови странци, ја имам проблема са њима, нећу да ми прљају град, нећу овакве у граду".

У образложењу ослобађајућег дела пресуде, Апелациони суд је навео да је правилно првостепени суд закључио да се за кривично дело расна и друга дискриминација мора тачно доказати и означити на коју се националност мисли, затим да је учинилац учинио јавне претње лицу управо те одређене националност.

"Имајући у виду напред наведено правилно је првостепени суд извео логичан, уверљив и недвосмислен закључак да нема доказа да је окривљени извршио кривично дело расна и друга дискриминација", наводи се у образложењу одлуке.

Хониг је у сетембру 2014. боравио у Београду као уцесник ЛГБТ конференције "Будућност припада нама: ЛГБТ права на путу ка приступању Европској унији".

Дан након инцидента српска јавност и међународни фактори били су узменирени због овог догађаја повезујући га са ЛГБТ опредељењима повређеног странца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво