Хапшење због сумње на утају пореза и прање новца

Петнаесточлана група ухапшена је због постојања сумње да су извршили више кривичних дела – удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца, чиме су оштетили државу за око 30.530.538 динара.

Ухапшени су Н. Ц. (36), М. Л. (38), Г. В. (49), В. Б. (47), Б. Р. (48) и А. Ј. (42), сви из Београда, М. Ц. (43) и Д. Б. (59) из Ариља, З. М. (51) и Б. З. (49) из Крушевца, Д. П. (65) из Варварина, М. Ђ. (60) из Смедеревске Паланке, С. Е. (60) из Рељана, З. Р. (59) из Новог Пазара и Д. П. (38) из Мостара.

Акцију хапшења извели су припадници МУП-а, УКП, Службе за борбу против организованог криминала (СПБОК) по налогу Тужилаштва за организовани криминал и у сарадњи са службеницима Пореске полиције.

Сумња се да је ова организована криминална група у периоду од 2016. године до данас оснивала већи број привредних друштава, на чије рачуне су вршене уплате по основу симулованих пословних односа са уплатиоцима, а све са основном намером да им се врати готов новац и избегне плаћање законом утврђених пореских обавеза.

Осумњичени се терете да су сачињавали и оверавали пословну документацију са неистинитим садржајем у којој су неистинито приказивали промет добара и услуга између привредних друштава под контролом криминалне групе и других привредних друштава са територије Србије.

Затим су, како се сумња, вршили пренос новца и подизање готовине са рачуна физичких лица, који је након тога предаван организатору групе и потом враћан одговорним лицима привредних друштава, која су без стварног правног основа новац и уплатила, уз задржавање провизије за себе и за припаднике криминалне групе у износу од три до осам одсто од уплаћеног новца.

На овај начин привредна друштва, која су била под контролом ове криминалне групе, примила су уплате у износу од 1.017.684.628 динара и за себе прибавила противправну имовинску корист у износу од 30.530.538 динара.

Такође, за новац у износу од најмање 936.269.857 динара, који је враћен одговорним лицима или власницима привредних друштава која су вршила уплате, основано се сумња да је задржан и уложен у покретну и непокретну имовину, знајући да потиче из кривичног дела пореске утаје и злоупотребе положаја одговорног лица.

Пореска полиција и припадници Службе за борбу против организованог криминала поднели су заједничку кривичну пријаву против 24 особе Тужилаштву за организовани криминал, од којих је њих 15 ухапшено, саопштено је данас из Пореске управе.

Како РТС незванично сазнаје, међу ухапшенима је и један навијач Партизана. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи