Кузмановић ослобођен за помагање у убиству Пуканића

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Миленка Кузмановића оптужби за помагање загребачко-београдској групи криминалаца у убиству хрватског новинара Фрање Пуканића у Загребу 2008. године када је страдао и његов сарадник Нико Франић, објављено је на сајту тог суда.

Пре три године правоснажно је у Београду ослобођен Сретен Јоцић звани Јоца Амстердам од оптужби да је организовао убиство хрватског новинара, док је Жељко Миловановић осуђен на казну од 40 година затвора као непосредни извршилац убиства.

Део те пресуде у односу на Кузмановића којом је био осуђен на пет година затвора због помагања извршиоцима, тада је одлуком Апелационог суда био укинут и наложено је ново суђење.

Новом одлуком Апелационог суда потврђена је првостепена пресуда којом је Кузмановић због недостатка доказа ослобођен оптужби за кривично дело помагање у тешком убиству.

У образложењу пресуде Апелационог суда, између осталог се наводи да основ за осуђујућу пресуду може представљати само "такав низ чињеница, утврђених на основу изведених доказа, које су несумњиво утврђене и чврсто и логички повезане, тако да представљају комплетну и коначну слику критичног догађаја и са пуном сигурношћу упућују на једино могући закључак да је управо окривљени извршио кривично дело које је предмет оптужбе, те да се изведеним доказима искључује свака друга могућност".

Међутим, како се додаје, у конкретном случају, на основу изведених доказа не може се извести закључак о утврђивању релевантних чињеница које би указивале на несумњиву доказаност да је окривљени извршио кривично дело за које се терети.

Приликом убиства Пуканића у октобру 2008. године испред редакције листа Национал чији је био власник, убијен је и његов сарадник Нико Франић.

Тим поводом вођен је поступак и у Загребу где су петорица оптужених држављана Хрватске, међу којима је и Јоцићев кум Слободан Ђуровић, осуђени на вишедеценијске затворске казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво