Статус сведока сарадника на суђењу Шарићу није доведен у питање

Наводним "писмом покајања", о којем медији пишу последњих дана, статус сведока Небојше Јоксовића није доведен у питање, јер је реч о писму из 2015. године, које је представљено правосудним органима током првог суђења Шарићу, сазнаје Танјуг.

Није пољуљан ни кредибилитет Небојше Јоксовића као сведока сарадника Тужилаштва за организовани криминал, јер је остао при раније датом исказу пред судом којим терети Шарића.

Медији су, наиме, ових дана објавили наводе из Јоксовићевог писма Шарићу, из 2015 године, које тумаче као наводно покајање сведока сарадника.

Након првог суђења, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, али је ту пресуду укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Због тога је Јоксовић претходна три дана поново испитиван на суђењу без присуства јавности, а 14. јуна његово саслушање ће бити настављено када ће му питања постављати Шарић и остали оптужени.

У овом процесу, Шарића званично заступа адвокат којег му је суд поставио по службеној дужности, пошто је 3. априла отказао пуномоћје за заступање пред судом свим својим адвокатима.

Оптужен је за организовање шверца укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, а поред њега оптужена су још 24 окривљена од којих су њих осморица у бекству.

Шарићевој групи се понавља суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Прву првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне укинуо је Апелациони суд прошле године и наложио понављање суђења.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору.

Пре тога је, од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник".

У Специјалном суду у Београду, Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво