Прва осуђујућа пресуда по пријави узбуњивача

Основни суд у Новом Саду осудио је на условну казну затвора од годину и по дана бившег начелника инспекцијске управе Новог Сада Владимира Балабана, којег је пре три године узбуњивач Марија Беретка оптужила за умешаност у корупцију.

Ову пресуду суд је донео у складу са споразумом између тужилаштва и Балабана који је признао кривицу за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Балабан је осуђен на условну казну затвора од годину и по дана са роком провере од четири године, што значи да затворска казна неће бити извршена уколико у року од четири године не понови кривично дело.

Портал Пиштаљка наводи да је ово први случај у Србији у којем је неко осуђен по пријави узбуњивача, док је Бретка била први узбуњивач који ј добио судску заштиту по Закону о заштити узбуњивача.

У пресуди коју је објавила Пиштаљка на свом сајту, се наводи да је Балабан крив што је као вршилац дужности начелника Градске управе за инспекцијске послове Новог Сада коришћењем службеног положаја и прекорачењем граница службених овлашћења прибавио корист другим лицима.

Утврђено је да је у периоду од 13. јануара 2015. године до 5. фебруара 2015. године Владимир Балабан наложио обустављање вођења управних и прекршајних поступака у 28 предмета које су комунални инспектори формирали поводом непрописно паркираних возила на јавним и зеленим површинама у Новом Саду.

Претходно су, како се наводи у пресуди, сачињавани бланко обрасци службених бележника у којима се наводи да се поступци обустављају и тако одношени на потписивање начелнику Балабану. Након потписивања, уписиване су назнаке "стопирао начелник А/А" и потом су предмети архивирани, пренела је Пиштаљка.

Апелациони суд у Новом Саду је прошле године у јуну донео прву правоснажну пресуду по Закону о заштити узбуњивача у корист Марије Беретке која је због пријаве корупције са наплатом паркинг казни у Новом Саду трпела штетне последице.

У тој пресуди се констатује да је узбуњивач Марија Беретка без стварног и објективног разлога, а као одмазду за извршено узбуњивање, пребачена на друго радно место.

Истом пресудом суд је забранио Граду Новом Саду да понови штетну радњу према Беретки и наложио да јој омогући обављање посла надзорника у области комуналне инспекције.

Суд је такође утврдио да је Град Нови Сад повредио част и углед узбуњивачице Марије Беретке због чега ће морати да јој исплати 100.000 динара, а туженом је наложено и да пресуду о свом трошку објави у листу са тиражом од најмање 100.000 примерака који излази на целој територији државе, пренео је портал Пиштаљка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво