Албанци гађали Србе каменицама у Петричу, три особе повређене

Троје Срба је повређено, од којих један теже, када су Албанци гађали каменицама Србе повратнике приликом обиласка Цркве Свете Тројице у Петричу. Из притвора је ослобођен Србин Љубиша Богосављевић (1965), ког је косовска полиција раније данас ухапсила због сумње за ратни злочин у селу Петрич 1999. године. Пошто су пререзали славски колач на рушевинама цркве, Срби су се повукли у село Видање.

19.30 – У селу Видање, где се тренутно налазе нападнути Срби, тренутно је мирно, али су људи узнемирени и забринути због напада. 

18.05 – Ослобођен Србин Љ. Б. ког је косовска полиција ухапсила раније данас због сумње за ратни злочин у селу Петрич 1999. године, јавља дописник РТС-а.

17.15 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручује да КФОР хитно треба да осигура безбедност Срба на КиМ. 

16.40 – Косовска полиција потврдила да је идентификовала и ухапсила Србина Љ. Б. (1965), који се сумњичи за ратни злочин у селу Петрич 1999. године, као и да трага за нападачем.

16.05 – Председник Привременог органа општине Клина Божидар Шарковић са сештеником Стеваном Марковићем обишао повређеног Радосава Кизића, који се, како каже, опоравља.

15.10 – Приведен је Љ. Б., који је био у групи Срба у Петричу, јавио је новинар Радио Гораждевца и додао да се он, иако се раније појавила информација да је пуштен, ипак још налази у полицији. Још нема потврде те информације. Наводно је приведен у вези са ратним злочинима 1999. године.

13.55 – Албанци гађали Србе каменицама. Неколико људи је повређено, јавља дописник РТС-а.

Три особе су повређене, од којих једне теже, када су Албанци гађали каменицама Србе повратнике приликом обиласка Цркве Свете Тројице у Петричу код Клине.

Све је почело око 11 часова, када је стотинак Албанаца блокирало прилаз црквишту када су Срби кренули из Клине ка Петричу.

Убрзо су се појавили припадници специјалне јединице РОСУ, који су саветовали повратницима да не иду у Петрич, али Срби нису одустајали.

Полиција је успела да након одређеног времена мало удаљи али не и да сасвим уклони окупљене Албанце.

Срби су успели да дођу до порушене цркве, а затим је, и поред јаког полицијског обезбеђења, уследио напад каменицама.

Радосав Кизић је теже повређен у пределу главе и пребачен је у болницу у Пећи, где му је указана лекарска помоћ. Остали су лакше повређени.

"Само сам осетио 'бум' и пао сам, не сећам се ни како сам пао, ни шта се десило", испричао је Кизић. 

Косовска полиције је у саопштењу навела да води интензивну истрагу за нападачем, не износећи детаље данашњег инцидента. 

Председник Привременог органа општине Клина Божидар Шарковић је у изјави за Танјуг навео да је Кизићу повређена глава, да има три копче.

Шарковић каже да је у каменовању повређен и Немања Кизић, брат Радосава Кизића, а да је и сам погођен каменицом у раме.

Навео је да је са свештеником Стеваном Марковићем обишао у болници повређеног Радосава Кизића, који се опоравља.

У међувремену је, Србин Љубиша Богосављевић (1965), ког је косовска полиција ухапсила раније данас због сумње за ратни злочин у селу Петрич 1999. године, ослобођен након вишесатног притвора.

Ослобађање Србина потврдио је и Шарковић који је Танјугу рекао да је Богосављевић био приведен по пријави неколицине из групе Албанаца који су тврдили да их је он провоцирао.

Раније је Коха, позивајући се на косовску полицију, објавила да се Богосављевић сумњичи за наводни ратни злочин 1999. у селу Клина, а Шарковић истиче да су то све незваничне информације.

Богосављевић је био приведен у дворишту цркве и одведен у полицијску станицу у општини Клина.

Група од тридесетак расељених и Срба повратника и они који су остали да живе у општини Клина узнемирени су данашњим протестима Албанаца.

Претходних година они су редовно на овај празник посећивали порушену цркву у Петричу, али нису имали изненађења попут данашњег.

Напад Албанаца у Петричу осудили су политички представници Срба на Косову и Метохији и званичници Владе Србије.

Напад на Србе у селу Петрич долази два дана након што су у околини Манастира Дечани илегално настављени па прекинути радови на изградњи пута у манастирској заштићеној зони.

Раније данас, догодио се још један инцидент на Косову и Метохији. Амбуланта Здравственог центра из Косовске Митровице, која се налази у етнички мешовитом селу Суви До, каменована је прошле ноћи и том приликом су поломљена стакла на прозорима.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво