Трговина органима, власник клинике "Медикус" проглашен кривим

Љутфи Дервиши, власник клинике "Медикус", проглашен је кривим и осуђен на седам и по година затвора зато што је без дозволе у тој медицинској установи илегално вршио трансплантацију органа. Други окривљени, Сокољ Хајдини, осуђен је на годину дана затвора.

Пресуду о кривици уролога Љутфија Дервишија донео је Основни суд у Приштини.

"Доказано је да је Љутфи Дервиши, као власник клинике 'Медикус' и личним учешћем на неколико операција, знао да клиника 'Медикус' нема дозволу за вршење трансплантација, и знајући да су трансплантације забрањене, регрутовао најмање седам особа, штитио их и оперисао их у клиници 'Медикус' са циљем да искористи њихове бубреге и трансплантира их у тела примаоца", наведено је у образложењу пресуде.

Дервиши је осуђен на седам и по година затвора и новчану казну од 8.000 евра, а уз то, забрањено му је да се бави лекарском професијом две године по истеку затворске казне, преноси АП.

Други окривљени, Сокољ Хајдини, осуђен је на годину дана затвора, наводи америчка агенција, уз напомену да Хајдинијева улога, за сада, није јасна.

По изрицању пресуде, Дервишијева супруга је из публике реаговала речима: "То је лаж, то је неправда, то је политика."

Након тога, она је изведена из сале под полицијском пратњом, пренео је приштински портал Indexonline.

Међународни тужиоци на Косову саопштили су да је клиника "Медикус" извела најмање 23 трансплантације бубрега 2008. године, а да су купци органа, међу којима су многи из Израела, плаћали за органе од 80.000 до 100.000 евра, додаје АП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво