Еулекс примио захтев суда, нема овлашћење да хапси Лабана

Мисија Еулекс саопштила је да је примила захтев од српских власти у новембру прошле године да ухапси Радомира Лабана, који је у косовској скупштини именован за судију косовског уставног суда, али да мисија, с обзиром на садашњи мандат, не може да предузме такву акцију.

"Мисија Еулекс примила је писмо од председника суда у Краљеву који је тражио асистенцију за извршење коначне одлуке. Мисија у садашњем мандату нема овлашћења да спроведе захтев. Ова чињеница је већ саопштена писмом Основном суду", наводи се у одговору Еулекса, а преноси Радио Слободна Европа.

Радомир Лабан изабран је за судију Уставног суда на Косову на предлог и уз подршку и посланика Српске листе, који су у образложењу навели да има велико правно искуство, са професионалном репутацијом јавног и уставног права, као и да поседује "високо моралне квалитете и интегритет".

Лабана правосудни органи у Србији траже због издржавања шестогодишње казне, јер је један од укупно 21 осуђеног у случају такозване "царинске мафије", а који се водио пред Специјалним судом за организовани криминал у Београду 2012. године.

За њим је расписана и Интерполова потерница, на основу захтева Министарства правде Србије, а Основни суд у Краљеву је упутио замолницу Канцеларији специјалног представника ЕУ у Приштини са молбом да предузму мере из своје надлежности и Лабана "лише слободе" ради издржавања затворске казне.

У међувремену, у кабинету Хашима Тачија је Радију Слободна Европа речено да га, "због сумњи које су се појавиле у вези с Лабановом прошлошћу", косовски председник неће именовати док надлежни безбедносни и правосудни органи не спроведу потпуну проверу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи