Пјетро Спера именован за омбудсмана Суда за злочине на КиМ

Италијан Пјетро Спера именован је на функцију омбудсмана Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва за злочине почињене на Косову и Метохији.

У саопштењу Специјализованих већа, наводи се да Спера има готово 30 година стручног правног искуства у својству судије, у оквиру чега се посебно бавио питањем заштите права у судским поступцима.

"Омбудсманова кључна улога је да надзире, брани и штити основна права и слободе, садржане у уставу Косова, оних лица која долазе у контакт са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом", наводи се у саопштењу.

Истовремено, омбудсман нема право да се меша у правне поступке пред Специјализованим већима, осим у случају неоправданог одуговлачења. 

Омбудсман такође може да даје препоруке и предлоге председнику Суда и специјализованом тужиоцу у вези са питањима која спадају у њихов делокруг рада, наводи се у саопштењу.

Спера је, како се наводи, између осталог био међународни судија Одељења за ратне злочине и организовани криминал Суда Босне и Херцеговине, а радио је и у Авганистану, где је био на челу неколико пројеката унапређења владавине права у оквиру националног судског система.

Поводом именовања на функцију омбудсмана, Спера је изјавио да му је част и привилегија што је именован.

"Радујем се изазовима које са собом носи мандат заштите људских права који ми је поверен", навео је Спера.

Честитајући омбудсману Спери на именовању, председница Специјализованих већа Косова судија Екатерина Трендафилова је изјавила да је именовање Спере на функцију омбудсмана још једно у низу кључних остварења те институције.

"Јединственим мандатом и улогом омбудсмана зајамчена су основна права свих лица која долазе у контакт са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом, чиме је осигурано поштовање највиших стандарда људских права", навела је Трендафилова.

Иначе, за новог специјализованог тужиоца недавно је именован Американац Џек Смит, који је на том месту заменио земљака Дејвида Швендимана.

За три године постојања Канцеларије, тужиоци нису подигли ниједну оптужницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво