Тужилаштво у Хагу се противи суђењу радикалима у Србији

Хашко тужилаштво и даље се противи пребацивању процеса против двоје српских радикала из судског Механизма у Хагу пред спрске правосудне органе, и у најновијем допису Механизму поручује да "чврсто остаје при свом ставу".

То је тужилаштво навело у допису који је данас објавио Механизам.

У процесу одлучивања суда да ли ће одобрити уступање предмета Србији или не, Министарство правде Србије изразило је спремност да српско правосуђе преузме тај случај.

Хашко тужилаштво се томе успротивило тврдећи да Вјерица Радета и Петар Јојић, као посланици Српске радикалне странке у Народној скупштини уживају имунитет од кривичног гоњења.

Иако је Министарство правде недавно детаљно образложило да они не би могли бити заштићени посланичким имунитетом од суђења, хашки тужилац у новом допису суду тврди да то питање није уређено законом.

У допису суду Министарство правде је такође истакло да су Петар Јојић и Вјерица Радета вољни да се појаве пред судом, што су и показали својим одазивањем позиву Вишег суда у Београду 17. маја 2016. године о чему је Хашки трибунал био обавештен.

Србија је већ обавестила Механизам да је спремна да преузме случај проитв Радете и Јојића пошто су надлежни суд и тужилаштво рекли да према међународним правилима и према важећем законодавству Србије за то постоје услови.

У овом случају Радету и Јојића Хашко тужилаштво терети за застрашивање сведока у поступку који је вођен против лидера СРС Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

За Јојићем и Радетом, по наредби Тринунала, после тога су расписане црвене Интерполове потернице са налогом за хапшење.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело - а то је Србија.

Србија се изјаснила да прихвата да суди радикалима, али се томе успротивило тужилаштво у Хагу. Сада се чека одлука судског већа Механизма.

Радета и Јојић су оптужени за кривично дело непоштовања суда, односно, јер су наводно застрашивали сведоке у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

Шешељ је у среду, 11. априла, одлуком Жалбеног већа Механизма правоснажно осуђен на 10 година затвора због подстицања на злочине над Хрватима у Хртковцима, али је казну већ одслужио у протвору тако да неће ићи у затвор.

Том пресудом је преиначена је првостепена пресуда Хашког трибунала из марта 2016. којом је Шешељ био ослобођен свих оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво