МУП у акцији "Врховни господар таме", једна особа ухапшена у Београду

Припадници МУП-а привели С. С. (1980) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord". Претресом стана и других просторија које осумњичени користи нађена је и одузета дигитална опрема.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције (УКП), у координацији са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, учествовали су у међународној полицијској акцији "The dark overlord" (Врховни господар таме), коју је спровео амерички Федерални истражни биро (ФБИ), саопштио је МУП.

Циљ акције било је откривање већег броја лица која су, користећи име "The Dark Overlord" на интернету, од jуна 2016. године до данас неовлашћено приступали рачунарским мрежама и подацима најмање 50 жртава и крали информације и личне податке грађана САД, који укључују податке о власништву и интелектуалној својини, осетљивим подацима о здравственом осигурању, лечењу и друге.

Осумњичени су након тога упућивали уцењивачке поруке жртвама, које су садржале претње да ће информације бити јавно објављене, осим ако жртва не уплати тражени новац.

Потом су захтевали исплате искључиво у виртуелној валути биткоин, а на основу досад доступних података, жртве су уплатиле укупан износ од више 275.000 америчких долара.

Припадници МУП-а су идентификовали и привели С. С. (1980) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord".

По налогу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, против њега ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради и кривично дело изнуда.

У октобру прошле године група "The Dark Overlord" тврдила је како је хакoвала податке клинике за пластичну хирургију у Лондону, те да ће објавити ко је од чланова краљевске породице био у њој на третманима.

Такође, ова хакерска група се "прославила" нападом на америчку компанију "Нетфликс" када је хаковала епизоде популарне серије "Наранџасто је ново црно" (Orange Is The New Black).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво