Апелациони суд тражи другостепено суђење стечајној мафији

Апелациони суд у Београду одлучио је да отвори дургостепени главни претрес (суђење) и сам изведе кључне доказе у поступку против оптужених познатом као "стечајна мафија" који је покренут пре више од 12 година.

Након разматрања жалби на другу првостепену пресуду крајем фебруара ове године, тај суд је одлучио да закаже главни претрес, који ће бити отворен за јавност и одржаће се 17. маја, објављено је на сајту тог суда.

До оваквих одлука Апелационог суда најчешће долази због непотпуно утврђеног чињеничног стања, или других околности које не могу да се у утврде из саме пресуде и жалби.

Поменутом првостепеном пресудом Специјалног суда, у априлу прошле године су након поновљеног суђења, петорица оптужених ослобођена оптужби, а четворица осуђена на казне затвора од две до четири и по године.

Апелациони суд има могућност да сам изведе доказе које сматра неопходним за пресуђење, након чега ће донети правоснажну пресуду.

Првостепеном пресудом из априла 2017. године некадашсњи председник Трговинског суда у Београду Горан Кљајевић ослобођен је свих оптужби за злоупотребе у вези са "Поштанском штедионицом", "Ц маркетом" и ГП "Рад".

Он је претходно, првом пресудом која је била укинута одлуком Апелационог суда, био осуђен на шест и по година затвора.

Оптужби су првостепеном одлуком Специјалног суда у априлу прошле године ослобођена још четворица оптужених у том случају - Секула Пјевчевић, Зоран Јовановић, Радисав Јоцовић и Србољуб Спасић.

Због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица, истом пресудом из априла 2017. син глумца Велимира Бате Живојиновића, Милљко Живојиновић осуђен је на четири године затвора, Анђелко Битевић на четири и по године затвора, а Миливоје Мирковић и Љубиша Митић на по две године затвора.

Живојиновић је том пресудом обавезан да оштећеном ГП "Рад" у стечају плати на име имовинско-правног захтева износ од 12.229.190.12 динара, у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде.

Битевићу је изречена и новчана казна од 800.000 динара, коју је дужан да плати у року од 30 дана од дана правноснажности пресуде.

Поједине оптужбе против неких окрвиљених су одлуком Апелационог суда из 2015. године правоснажно одбијене због апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Правоснажном одлуком Апелационог суда 2015. године Кљајевић, Немања Јоловић и Секула Пјевчевић ослобођени су од оптужбе да су од 2003. године до 2006. године, у Београду, извршили кривично дело злочиначко удруживање, односно да су деловали као организована криминална група.

Након ове одлуке Виши суд је морао да исплаћује ослобођенима, односно њиховим браниоцима милионске трошкове поступка, због чега је рачун суда више пута у току прошле године био у блокади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво