Суд за ОВК – истичу мандати, смењују се тужиоци, а оптужница још нема

Пре неколико дана именован је нови главни тужилац за злочине почињене на Косову и Метохији током 1999. Ипак, за формални почетак рада и даље се чекају прве оптужнице. До њиховог подизања могло би да прође макар годину дана, колико је новоименовани тужилац Џек Смит тражио како би се упознао са случајем. Да ли би ново одлагање могло да утиче на то чија ће се имена, коначно, наћи на оптужницама?

"Има довољно доказа за подизање оптужница против највишег руководства ОВК. Да је суд формиран, мислим да бисмо били у стању да истог тренутка подигемо тужбе", рекао је Клинт Вилијамсон 2014.

Четири године касније, суд постоји, има седиште, комплетно особље, али нема ни оптужница, ни опипљивог напретка.

Онај од кога се очекује – новоименовани тужилац Џек Смит – процес би могао да уназади. Према писању медија, тражио је годину да се упозна са процедуром и предметима.

"Нема дилеме да ће он добити тај период, што значи да нећемо имати прве оптужнице пре истека тог рока, пре него што буде спреман. Још не знамо ко ће бити у његовом тиму, да ли ће претходни тим наставити да ради са њим што би било добро јер су они упознати са целом проблематиком", наводи председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун. 

Адвокат из Приштине Аријанит Кочи сматра да је у ово време тешко да се почне са нечим иако је посао Тужилаштва да изненади оптужене.

"Може се очекивати нека акција, али ја не верујем да се то деси пре септембра", додаје Кочи.

Тачи на оптужници или сведок? 

Барем још толико остаје и за спекулације о оптужницама. Основ је извештај Дика Мартија и каснија истрага којом је руководио Клинт Вилијамсон. Тада прикупљени докази упућивали су на организовани прогон и злочне против Срба, Рома, али и косовских Албанаца. Као одговорни, означени су високи команданти ОВК.

"Хашим Тачи се помиње (у извештају Дика Мартија), ја не верујем да ће он бити процесуиран у овом поступку. Он је био политичко крило и ја не верујем да ће он бити", каже Кочи додајући да ће Тачи највероватније бити позван као сведок.

Дрецун сматра да је немогуће да Тачи избегне да се нађе на оптужници.

"Имајући у виду да Дик Марти идентификује Дреничку групу коју предводи Хашим Тачи, да ће се подићи оптужбе на основу командне одговорности, онда је немогуће да Тачи избегне да се нађе на оптужници, сем ако не буде толико снажног политичког притиска неке државе да то издејствује. Спремност бившег тужиоца Швендимена је била евидентна, он није хтео да прави уступке и можда је зато отишао", сматра Дрецун.

Отуда су очи Београда упрте у Смита, Американца са искуством у истрагама за ратне злочине и геноцид током рада у хашком Међународном кривичном суду.

Обим будућег посла најавио је претходник податком да Специјализовано тужилаштво анализира око 700.000 страница документације.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи