Оптужница против Човића трећи пут враћена на допуну

Апелациони суд у Београду укинуо је решење Специјалног суда којим је била потврђена оптужница против некадашњег шефа Координационог центра за Косово и Метохију Небојше Човића и још шест особа у вези са откупом и изградњом некретнина на КиМ и наложио да се у том случају допуни истрага.

То значи да ће оптужница по трећи пут бити враћена тужилаштву за организовани крминал, пошто ју је пре потврђивања у јануару ове године, Специјални суд већ два пута враћао на допуну истраге.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је Танјугу да је тај суд укинуо првостепено решење о потвђивању оптужнице од 9. јануара и списе предмета вратио Специјалном суду, коме је наложио да нареди "допуну истраге како би се прибавили сви докази о чињеницама које су премет доказивања".

Апелациони суд је, како је напоменула, закључио да се основано жалбама указује да је првостено решење донето уз битне повреде одредби кривичног поступка, односно да недостају јасни разлози о одлучним чињеницама, а што је по ставу тог суда, последица непотпуно утврђеног чињеничног стања.

"Наиме, првостепени суд је био дужан да јасно и одређено наведе из којих доказа произлазе чињенице на којима се заснива оправдана сумња да су окривљени извршили кривична дела која су предмет оптужбе на начин како је то описано у оптужници, а што није учинио", навела је Пиљић.

Додала је да је, с обзиром на изнете примедбе, Апелациони суд наложио да првостепени суд нареди допуну истраге како би се прибавили сви докази о чињеницама које су премет доказивања.

Први пут оптужницу против Човића и осталих тужилаштво је суду доставило на потврђивање 15. јануара 2016. године, други пут у јануару 2017. и трећи пут крајем прошле године.

Детаљи оптужнице нису саопштени јавности, али је Тужилаштво за организовани криминал у августу 2014. године сапштило да покреће истрагу против Човића и осталих због сумње да су од јануара 2003. године до средине септембра 2005. године извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја, злоупотреба одговорног лица и примање мита, а у вези посла откупа и изградње некретнина на КиМ.

Оптужницом су обухваћени Човић, бивша секретарка Координационог центра Анђелка Раденковић, бивши начелник Косовскомитровачког округа Драган Калаба и власник приватних фирми "Комграп градња", "Даки" и "Мастерс".

Они су, како је тада саопштено из тужилаштва, осумњичени за прибављање противправне имовинске користи у износу од око 10 милиона евра.

Тужилаштво сумња да су у послу откупа некретнина у Северној Косовској Митровици, Човић, Раденковић и Калаба, у претходном договору са власницима приватних фирми омогућили да се на основу фиктивне документације изврше незаконита плаћања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво