Вучинић ослобођен за ометање хапшења Милошевића

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио оптужби Синишу Вучинића и још тројицу окривљених за ометање хапшења некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у вили "Мир" у марту 2001. године, јер није доказано да су извршили кривична дела за која се терете.

Након деценијског кривичног поступка, поред Вучинића од оптужби за кривично дело "тешко дело против опште сигурности" правоснажно су ослобођени Ратко Зечевић, Саша Матић и Дејан Ђикић, објављено је на сајту Апелационог суда.

Суд је у априлу 2012. године, због наступања апсолутне застарелости, обуставио поступак против још 23 оптужена за недозвољено држање оружја и ометање полиције у обављању службене радње - приликом хапшења Милошевића.

У овом поступку Вучинићу, Зечевићу, Матићу и Ђикићу судило се због оптужби да су 31. марта 2001. године у вили "Мир", употребом ватреног оружја на месту где је окупљен већи број људи изазвали опасност за живот и тело људи, тако што су неовлашћено носили ватрено оружје и муницију чије набављање, држање и ношење грађанима уопште није дозвољено.

Том приликом су, према наводима недоказане оптужнице, испалили више пројектила из ватреног оружја у правцу задњег улаза резиденције председника СРЈ објекта "Мир" према Улици Конављанска бб, услед чега је полицијски службеник С. С. задобио тешке телесне повреде, док је оштећени фоторепортер А. И. задобио лаке телесне повреде.

Апелациони суд у Београду је овом одлуком потврдио првостепену пресуду Првог основног суда у Београду из октобра 2017. године, пошто је одбио жалбу тужилаштва.

Према оцени Апелационог суда, првостепени суд је правилно закључио да иако за Зечевића и Вучинића постоје индиције да су били у контакту са оружјем, "нема поузданих доказа из ког оружја су пуцали, није утврђено место где су се евентуално том приликом налазили, ни удаљеност места одакле су пуцали од места на коме је наступила последица".

У случају Матића и Ђикића, другостепени суд наводи да је правилно првостепени суд закључио да хици које су ови окривљени по сопственом признању испалили у ваздух ни на који начин нису могли проузроковати теже последице у виду тешке телесне повреде код полицајца С. С.

Такође, у оптужници нису наведени фабрички бројеви оружја које су том приликом имали ови окривљени, а спорне чауре су према налазу вештака су испаљене из оружја са означеним и утврђеним фабрицким бројевима, сматра Апелациони суд.

"Првостепени суд је, по налажењу Апелационог суда, правилном оценом изведених доказа потпуно и правилно утврдио чињенично стање и дошао до закључка да нема довољно поузданих доказа да су окривљени извршили кривично дело које им се ставља на терет оптужним актом и ослободио их од оптужбе", закључено је у правоснажној пресуди.

На оптужници су својевремено биле укупно 34 особе, али су неки у међувремену преминули, а против других је поступак обустављен због застарелости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво