Тужилаштво тражи 12 година за Улемека због побуне ЈСО

Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду да бившег команданта Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легију осуди на 12 година затвора због организовања оружане побуне те јединице у новембру 2001. године, док је за остале оптужене предложило казне од три до десет година затвора.

Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је, према ставу тужилаштва, имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности.

Тужилаштво је преложило суду да тадашњем команданту ЈСО Звездану Јовановићу изрекне казну од десет година затвора, док је за припаднике јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора.

За Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора.

Тужилаштво сматра да је током поступка доказано да су оптужени криви за кривично дело за које су оптужени.

Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне такође био командант јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење.

Улемек, Јовановић и Маричић у пожаревачком затвору Забела издржавају максималне казне затвора од по 40 година због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Остали оптужени се бране са слободе.

Након излагања завршних речи оптужених и њихових бранилаца, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде готово 16,5 година од спорних догађаја, за које оптужени од почетка тврде да су представљали њихов протест, а не побуну.

Тужилаштво у оптужници наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића да прекине са побуном.

Блокада ауто-пута у два наврата 

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао ауто-пут.

Први пут је то учињено 10. новембра на ауто-путу Нови Сад – Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом ауто-пута кроз Београд код Центра "Сава".

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

Оптужени су у својим одбранама махом тврдили да је Јединица била била обманута, јер је ухапсила браћу Бановић, који су потом изручени Трибуналу у Хагу, иако је постојао договор да се њени припадници не користе за привођење хашких оптуженика.

Командантима ЈСО је наводно речено да су у питању опасни криминалци који ће пружати отпор и да нико није спомињао Хашки трибунал, али се испоставило другачије.

Тадашњи челници ДБ-а Горан Петровић и Зоран Мијатовић су одбили да причају са Јединицом која је била у саставу ДБ-а, што је резултирало незадовољством.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво