Председник СНП "Наши" ослобођен за списак "србомрзаца"

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио председника организације "СНП Наши" Ивана Ивановића оптужби поводом објављивања на интернету 2014. године списка "30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима".

Том одлуком одбијена је као неоснована жалба тужилаштва и потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, који је Ивановићу у новембру прошле године ослободио оптужби за кривично дело расна и друга дискриминација, рекла је портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић Танјугу.

На том Ивановићевом "списку", поред осталих, нашли су се глумци Мирјана Карановић и Никола Ђуричко, директор Б92 Веран Матић, уредница Пешчаника Светлана Лукић, певачица Јелена Карлеуша, новинар Ненад Љ. Стефановић, редитељ Горчин Стојановић, медијски стручњак Небојша Крстић, професорка у пензији Србијанка Турајлић и други...

У образложењу одлуке Апелациони суд је навео да је првостепени суд правилно закључио да током поступка није приложен ниједан доказ који у указивао да је Ивановић пратио, уходио или контактирао противно вољи оштећених - било кога од њих, као ни било које лице из њихове организације, нити да је злоупотребљавао податке оштећених преко друштвених мрежа и у том смислу угрожавао њихову сигурност.

Да их Ивановић није прогањао или контактирао, потврдили су и оштећени саслушани током поступка, подсетио је Апелациони суд.

"Како се у конкретном случају путем медијских средстава, укључујући и портал "СНП Наши" изношење ставова у тексту, односно објављивање ауторског текста не може подвести под радњу прогањања организација или појединаца који се залажу за равноправност, то је по оцени Апелационог суда првостепени суд правилно применио начело 'ин дубио про рео' - у корист окривљеног", наводи се у правоснажној пресуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво