Шешељ: Пресуда Жалбеног већа потпуно противправна

Потпуно су слагали да је у Хртковцима извршен распрострањен или систематски напад на цивилно хрватско друштво, рекао је Војислав Шешељ реагујући на пресуду Жалбеног већа Механизма у Хагу. Каже да је пресуда којом је осуђен на десет година затвора потпуно противправна и да ће искористити све могућности како би што снажније задао додатне ударце Хашком трибуналу.

Пресуда Жалбеног већа Механизма у Хагу потпуно је противправна, рекао је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је данас осуђен на 10 година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини. 

Шешељ је Танјугу казао да, са формалне стране гледајући, Жалбено веће није могло да преиначи ослобађајућу пресуду у осуђујућу, већ је могло само да је укине и врати на поновно суђење.

"Потпуно су слагали да је у Хртковцима извршен распрострањен или систематски напад на цивилно хрватско друштво, јер никаквог напада није било и ниједан Хрват није протеран из Србије", казао је Шешељ.

Према његовим речима, сви Хрвати који су отишли из Хртковаца претходно су разменили своју имовину са раније протераним Србима из Хрватске.

"На крају, ја сам поносан на све приписане ратне злочине и спреман сам поново да их извршим", казао је Шешељ.

Каже да после пресуде има две могућности.

"Прво, чекам да ми доставе пресуду на српском језику, а онда ћу тражити рок да поднесем жалбу на ту пресуду, као редовни правни лек, с обзиром на то да је ово за мене практично првостепена пресуда", објаснио је лидер радикала.

Навео је да као другу опцију има неограничени рок за подношење "ванредног правног лека", што је захтев за преиспитивање правоснажне пресуде.

"Ја ћу све те могућности искористити да бих што снажније задао додатне ударце Хашком трибуналу", казао је Шешељ.

Судско веће судије Теодора Мерона, некадашњег председника Хашког трибунала, данашњом одлуком преиначило је првостепену ослобађајућу пресуду, којом је лидер радикала у марту 2016. године био ослобођен од свих оптужби Хашког тужилаштва.

Пресуда на десет година затвора је правоснажна и више се не може "нападати" жалбама, али Шешељ не иде у затвор, јер је у притвору Трибунала већ провео скоро 12 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво