Затворске казне за џихадисте из Србије

Специјални суд у Београду првостепено је осудио на укупно 67 година затвора седморицу мушкараца за низ кривичних дела тероризма и сарадњу са Исламском државом, као и регрутацију држављана Србије на ратишта.

Тројица су осуђена у одсуству јер су и даље у бекству, а за њима је расписана међународна потерница.

Суд је Абида Подбићанина, Сеада Плојовића и Тефика Мујовића осудио на по 11 година затвора, Горана Павловића на 10, а на по девет и по година затвора Изудина Црновршанина и Рејхана Плојовића, док је Ферат Касумовић осуђен на седам и по година због кривичног дела "терористичко удруживање" у вези кривичног дела тероризам".

"Мом брањенику је стављено да је ово кривично дело извршио једним телефонским позивом за време док је био у Сирији да је позвао Фахредина Шећирија, брата своје супруге. То ће суд морати да образложи у првостепеној пресуди, а одбрана са своје стране може само да најави да ће у жалби тражити да се поновно суђење изврши пред потпуно измењеним већем", наводи Борис М. Кошћал, адвокат Ферата Касумовића. 

Поред тога, Сеад Плојовић, Рејхан Плојовић, Мујовић и Црновршанин осуђени су и због кривичног дела "финансирање тероризма", док су од оптужби за то дело ослобођени Подбићанин и Павловић.

Подбићанин, Сеад и Рејхан Плојовић, Павловић, Црновршанин и Касумовић осуђени су и због кривичног дела "врбовање и обучавање за вршење терористичких дела", а Мујовић због извршења кривичног дела "јавно подстицање на извршење терористичких дела".

Осуђени Рејхан Плојовић, Тефик Мујовић, Изудин Црновршанин и Ферат Касумовић већ су у притвору. Горан Павловић, Сеад Плојовић су у бекству, док за Абида Подбићанина постоје индиције да је погинуо на ратишту.

"За Подбићанина не постоји доказ, осим шпекулација што из медија што од саокривљених да је преминуо. Није покренут поступак, тражили смо од МСП да се уопште прибави доказ да ли је он уопште преминуо у Сирији или није. Такав доказ није изведен у овом поступку", каже Марко Здјелар, адвокат Абида Подбићанина.

Оптужени ослобођени плаћања судских трошкова

У саопштењу суда се наводи и да се оптужени ослобађају плаћања судских трошкова и паушала и исти падају на терет буџетских средстава суда.

Сеаду Плојовићу, Црновршанину, Касумовићу и Мујовићу суд је данас продужио притвор, који им по овом решењу може да траје најдуже до упућивања у затвора, а најдуже док не истекне време трајања казне изречене у првостепеној пресуди, додаје суд у саопштењу.

Ово је првостепена пресуда на коју осуђени, њихови браниоци као и тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду.

Мујовић је у априлу 2016. године из Турске депортован Србији, по чијој је потерници био ухапшен.

Тужилаштво је за Подбићанина, Сеада Плојовића, Тефика Мујовића, Горана Павловића, Рејхана Плојовића и Изудина Црновршанину предложило казне не мање од 12 година затвора, док је за Касумовића тражило казну не мању од осам година затвора.

Сви они оптужени су за терористичко удруживање, врбовање и обучавање за врђење терористичких дела, финансирање тероризма, као и за јавно подстицање на извршење терористичких дела.

Павловић и Плојовић оптужени су да су посредством Абида Подбићанина и Тефика Мујовића почетком 2013. године успоставили везу са организацијама које су УН прогласиле за терористичке - Исламску државу и "Фронт ел Нусра", које у дужем периоду изводе акције и друге видове оружане борбе на територији више држава с циљем насилног стварања будуће глобалне исламске државе - калифата.

Оптуженима се ставља на терет да су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и Западној Европи континуирано прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије, које су врбовали ради учешћа у оружаним сукобима, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Према наводима Тужилаштва, најмање 24 особе су тако отишле на сиријско ратиште, а међу њима и седморица окривљених.

Тужилаштво наводи да је Подбићанин чак командовао терористичком јединицом у којој су биле особе са Балкана.

За њега је у неколико наврата на интеренет сајтовима исламиста обијављивано да је погинуо у Сирији, али суд о томе није званично обавештен.

Оптужени су и да су прикупљали новац за тероризам, злуопотребљавајући и прилоге верника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи