Кућни притвор Србину повратнику из Клине

Основни суд у Пећи изрекао је меру кућног притвора Милораду Зајићу, под оптужбом за наводне ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији.

Милорад Зајић је ухапшен у станици полиције у Клини када је на позив косовске полиције дошао у полицијску станицу да преузме покућство које му је претходно украдено.

На првом саслушању по хапшењу, тужилац Специјалног тужилаштва уважио је аргументе адвоката Дејана Васића, да Милорад Зајић већ дуго година живи у Клини и да је у годинама и нарушеног здравља, па му је тако мера судског замењена кућним притвором.

"Зајић је пријављен од неких својих комшија да је, наводно, током рата 1999. као припадник полиције, учествовао у паљењу кућа Албанаца и у даљем току истраге би требало да се ови наводи провере путем саслушања неких од сведока које тужилац предложи", наводи адвокат Васић. 

Комшије кажу да је током рата био банкарски службеник.

"Око ратних злочина, мислим да нема никакве везе. Човек је миран, неприметан", истиче представник Срба у локалној самоуправи у Клини Божидар Шарковић.

Међу малобројне повратнике у Клини увукао се страх. 

"Сви су уплашени. Разговарао сам са комшијом, који каже 'сутра сам можда и ја, Божо, на потерници'. Како да проверимо то, шта се то дешава са нама. Људе у 75-80 година приводе и стављају по неким притворима, малтретирају, чист притисак да се Срби што пре са ових простора иселе", сматра Шарковић.

Нов напад на повратнике на КиМ десио се данас у селу Доњи Драгољевац код Истока, када су Албанци физички напали повратника Благоја Зувића, зато што неће да им прода имање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво