Одобрено изручење Кембела Аустралији, Вотерс се жалио

Специјални суд у Београду одобрио је изручење Дејвида Кембела Аустралији, који је по потерници Интерпола из Камбера ухапшен у хотелу "Метропол" у Београду средином јануара, заједно са још двојицом Аустралијанаца, Тристаном Вотерсом и Роханом Арнолдом, због сумње да су учествовали у међунардоном шверцу кокаина.

Изручење Вотерса и Арнолда је раније одобрено, па је Арнолд већ изручен Аустралији јер се сагласио са екстрадицијом, док се Вотерс жалио Апелационом суду у Београду чија се одлука чека.

Што се тиче Кембела против њега се води поступак и у београдском Вишем јавном тужиластву због недозвољеног ношења пиштоља, који је код њега пронађен приликом хапшења у хотелу "Меторпол", а тај поступак би могао да одложи његово изручење Аустралији којем се он није противио.

Суд је саопштио да је кривично ванпретресно веће 15. марта донело решење којим је утврдило да су испуњене законске претпоставке за изручење Кембела Аустралији.

Кембел се пред судом сагласио са изручењем и практично одрекао права на жалбу, па ће о његовом изручењу ускоро одлучивати министар правде Србије, који може да због поступка пред Вишим тужилаштвом одложи давање сагласности за изручење до окончања тог поступка.

У саопштењу суда се прецизира да се Кембел пред судом изјаснио да жели да буде изручен Комонвелту Аустралије по поједностављеном поступку у складу са Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима Републике Србије.

Због тога, како се додаје, против решења којим је утврђено да су испуњене претпоставке за његово изручење није дозвољена жалба, већ ће списи бити рослеђени министарству правде на даље поступање.

Према Закону о међународној правној помоћи у кривичним стварима Републике Србије, министар правде моžе да одложи извешење изручења док не буде правноснажно окончан кривични поступак пред домаћим судом, који се за друго кривично дело против лица чије је изручење дозвољено.

Такође, изручење може да се одложи и док то лице "не издржи казну затвора или другу кривичну санкцију која се састоји у лишењу слободе".

Суд подсећа да се против Кембела пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду води истрага за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Иначе, Специјални суд у Београду је 20. фебруара донео решење којим је утврдило да су испуњене законске претпоставке за изручење Вотерса и Арнолда правосудним органима Комонвелта Аустралије.

Вотерс се на то решење жалио 13. марта Апелационом суду у Београду, док се Арнолд сагласио са изручењем Аустралији.

Министарка правде је након тога дала сагласност за изручење Арнолда, који је већ предат Аустралији.

Кемпбел, Вотерс и Арнолд су ухапшени у Београду средином јануара по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру међуанродне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у "Метрополу" спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала ухапсени су Вотерс, Арнолд и Кембел и тада је од њих заплењена велика количина новца.

Реч је о 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је полиција након хапшења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво