Судије суда за злочине на КиМ без новчане накнаде

Судије Специјализованих већа Косова (Суд за злочине почињене на Косову и Метохији) одржале су у четвртак у Хагу трећу пленарну седницу, на којој је разматрано остваривање предстојећих планова, саопштено је из те институције.

Током пленарне седнице судије су обавештене о активностима које је обавио Секретаријат у протеклој години како би се наставило ефикасно спровођење мандата Специјализованих већа.

У саопштењу се наводи да се, у складу са Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, све судије Специјализованих већа налазе на листи судија, "али да не добијају никакву новчану накнаду нити принадлеžности само на основу тога што се налазе на листи".

Поред тога, како се додаје, судије долазе у седиште Суда искључиво по захтеву председника Специјализованих већа, ради обављања дужности које изискују њихово присуство.

У саопштењу се подсећа да су након усвајања, преиспитивања и ступања на снагу Правилника о поступку и доказима, судије у јулу 2017. створиле услове неопходне да би Специјализована већа постала судски оперативна.

Како Правилник тек треба да се испроба у пракси, у овом тренутку није било потребно предлагати икакве измене Правилника, нити дискутовати о њима, напомиње се у саопштењу.

Суд још није формално почео са суђењима, јер још нема првих оптужница, а будући да Специјализованом тужиоцу Дејвиду Швендиману истиче мандат 31. марта, и да наследник те фунцкије још није именован није познато када би прве оптужнице могле да буду поднете суду, односно Специјализованим већима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво