Корак до почетка рада Специјалног суда за злочине ОВК, изабрани адвокати

Укупно 40 адвоката акредитовано је за рад у Специјалном суду за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова, чиме је постављена сценографија за почетак рада тог трибунала. Међу заступницима и адвокат Анте Готовине. Објављивање првих оптужница најављивано је још пре месец дана.

Специјални суд пред којим ће се, за ратне злочине, судити припадницима некадашње ОВК акредитовао је 40 адвоката, чиме су окончане све припремне радње за почетак рада трибунала, више од седам година пошто је објављен извештај специјалног известиоца Савета Европа Дика Мартија и три године од када је суд званично формиран.

"Честитам адвокатима чија се имена налазе на списку заступника", рекла је шефица Специјалног суда Екатерина Трендафилова.

Адвокати чија се имена налазе на тој листи акредитовани су за заступање осумњичене, оптужене, жртве или било кога другог ко има право на правно заступање пред судом.

Међу адвокатима који су лиценцирани за рад у Специјалном суду су и некадашњи бранилац убијеног Оливера Ивановића, адвокат Небојша Влајић, као и Лука Мишетић, који је водио одбрану хрватског генерала Анте Готовине пред Трибуналом у Хагу.

"Сматрам да је неопходно да у поступцима учествују адвокати Срби јер је реално претпоставити да ће међу жртвама бити Срби. Оне имају право да учествују у кривичном поступку и принцип правичности и јавности тог поступка захтева да они имају заступника са којим могу да комуницирају и остварују своја права на свом језику", рекао је Небојша Влајић.

Лиценцирани су и косовски, британски, амерички, холандски адвокати. Готово сви српски правници акредитовани су и за браниоце и за заступнике жртава. То отвара макар теоријску могућност да српски адвокат заступа оптуженог припадника ОВК.

Влајић истиче да је ангажовање адвоката увек двосмерни процес, где ће се водити рачуна о интересима.

Шефица Специјалног суда Екатерина Трендафилова истакла је значај ригорозних услова за упис у Именик бранилаца и заступника.

"Честитам свим браниоцима и заступницима који су до сада уписани у Именик бранилаца и заступника. Ригорозни услови за упис у Именик бранилаца и заступника обезбеђују ефикасно и професионално заступање оптужених и жртава пред Специјализованим већем Косова, што ће додатно допринети интегритету правосудне делатности Специјализованих већа", навела је шефица Специјалног суда Екатерина Трендафилова.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је 2015. године како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о тим злочинима почела је после извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Прве оптужнице тог трибунала бучно су најављиване за средину фебруара, али су се гласине о почетку рада суда нагло утишале после контроверзног одласка главног тужиоца Дејвида Швендимена. Американац је британском "Гардијану" рекао да из суда одлази због "инерције Стејт департмента".

Стејт департмент се, како је објаснио Швендимен, оглушио о његов захтев да му мандат буде продужен до 2020. године, односно до окончања процеса пред Специјалним судом.

Почетак рада суда додатно је успорила иницијатива 43 посланика косовског парламента који су тражили укидање тог трибунала. После огромног притиска Запада на премијера Рамуша Харадинаја, председника Хашима Тачија и председника парламента Кадрија Весељија, та иницијатива је замрла.

Милан Антонијевић из Јукома сматра да је касно за опструкције.

Превише је тога учињено да би се било ко повлачио, овај процес избора адвоката је данас окончан, што је једна од предиспозиција за функционисање овог суда, рекао је Антонијевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво