Швендимен: Морам да одем због инерције Стејт департмента

Главни тужилац Специјалног суда за ратне злочине над Србима на Косову, Дејвид Швендимен рекао је да мора да напусти посао у критичној фази рада тог суда највише због, како је истакао, "инерције Стејт департмента", пише британски лист "Гардијан".

Швендимен је рекао да не зна да ли је потрага за његовим наследником на тој позицији почела.

"Нисам добио никакве гаранције. У суштини влада тишина од пре две недеље", рекао је Швендимен за Гардијан у телефонском интервјуу.

Швендимен, амерички тужилац са богатим искуством на пољу међународних ратних злочина, сагласио се да буде специјални тужилац установљеног суда али под условом, како је нагласио, да му финансијска и политичка независност буду гарантовани.

Такође, његов услов је био да му се гарантује пун четворогодишњи мандат до 2020. године, пише Гардијан.

Иако је његово трогодишње наименовање у Стејт департменту као високог службеника у иностранству требало да истекне две године пре истицања мандата у Хагу, Обамина администрација му је дала гаранције да ће му мандат на месту главног тужиоца бити продужен како би могао да заврши започети посао.

"Након што се променила администрација, апсолутно сам сигуран да професионалци у (Стејт) департменту схватају (проблем), али отворено су ми рекли да други нису заинтересовани", рекао је Швендимен. 

Швендимен је додао да је хтео да му се бар омогући довољно времена да изабере наследника, како би ометања у раду суда била минимална.

Како је испричао, позван је у америчку амбасаду у Хагу 13. фебруара и у телефонском разговору са Стејт департментом му је речено да ће отићи са места главног тужиоца крајем марта.

"Речено ми је: Хвала на вашој служби, али нема изузетака од правила", рекао је Швендимен Гардијану.

Они који треба да сносе одговорност немају разлога за радост 

"Људи у региону, они који треба да брину што ће да сносе одговорност, немају чему да се радују", рекао је Швендимен.

"Моја искрена процена је да ова одлука неће да нас успори. Када буде дошло време, урадићемо оно што морамо", закључио је Швендимен у разговору за Гардијан.

Стејт департмент није одговорио на захтев да да коментар, навео је британски лист. Британски адвокат, Швендименов заменик, Кваи Хонг Ип вршиће дужност главног тужиоца, међутим његово потпуно преузимање тог посла је сложено због Брегзита, навео је Гардијан.

Лист је навео да Швендименов случај потврђује извештаје о неодлучности и паралисаности у Стејт департменту, суоченим са дубоким резовима у буџету и непопуњеним бројним амбасадорских места.

Гардијан је оценио да Швендимен одлази са места главног тужиоца Специјалног суда у "врло несигурним временима" у том региону.

Суд, установљен 2016. године под именом Специјализована већа, наишао је на отпор међу косовским политичарима те је група посланика у косовској Скупштини покренула и иницијатива за укидање закона о Специјалном суду.

До сада још није подигнута ниједна оптужница против припадника ОВК за злочине почињене над Србима током и након сукоба на Косову 1998., 1999. и 2000. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво