Настављено суђење Мишковићу, следеће 5. марта

У Специјалном суду у Београду настављено је поновљено суђење власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу, његовом сину Марку и осталим оптуженим за утају пореза, као и оптуженима у случају оштећења Фабрике мазива из Крушевца.

Сви оптужени су изнели своје одбране, а на суђењу предвиђено је да се испитају три представника правних лица и да се настави са извођењем доказа које је предложило Тужилаштво за организовани криминал.

Наставак суђења је заказан за 5. и 6. март, саопштено је из суда.

Мирославу Мишковићу се суђење понавља због оптужби за помагање Марку Мишковићу да утаји порез од око 320,3 милиона динара, а из истог разлога суђење се понавља и према Живојину Петровићу и Јадранки Бардић.

У овом процесу поново се суди и власнику Нибенс групе Милу Ђурашковићу такође због утаје пореза, као и оптужби да је са сарадницима оштетио крушевачки ФАМ (фабрика мазива).

Ђурашковић је првооптужени у овом процесу а после следе његови сарадници, док су Мишковићи наведени у оптужници након њих.

Суђење им се понавља по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру 2017. године укинио првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ђурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ђурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе са крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су, због недостатка доказа, одлуком Апелационог суда правоснажно ослобођени оптужби за злоупотребе са путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012.

Мирославу Мишковићу ће се сада поново судити за кривично дело утаја пореза извршена помагањем, односно јер је према наводима оптужнице, помогао сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа.

Марко Мишковић и Мило Ђурашковић се терете за утају пореза по одбитку за које је запрећена казна од једне до 10 година затвора, а иста казна је запрећена и за помагаче.

Ђурашковић се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица због оштећења ФАМ-а, а за исто дело су оптужени и његови сарадници Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић и Срђан Филиповић.

Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Одлуком Апелационог суда, "пала је" оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

У том случају, сумња се да су оптужени оштетили предузеће из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра).

С обзиром на то да је већина оптужених за путарска предузећа била и на оптужници за ФАМ, поступци су били спојени и у фебруару 2015. године је кренуло обједињено суђење.

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године било раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених па су им биле изречене одвојене пресуде.

Одлуком Специјалног суда, поступак је поново спојен крајем септембра ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво