Наставак суђења у случају Беко одложен за март

Наставак суђења оптуженима за покушај убиства Милана Бека одложен је у Вишем суду у Београду за март, односно до одлуке суда по жалби на решење којим је одбијен захтев одбране Маје Адровац за изузеће судског вештака за ДНК Душана Кецкаревића.

Судско веће је још 8. фебруара одбило овај захтев одбране Адровац, оптужене за помагање у покушају убиства, а њени браниоци су најавили да ће жалбу поднети данас, последњег дана рока.

Они траже изузеће вештака Кецкаревића због сумње у пристрасност и омаловажавање стручног саветника одбране.

Одлуку о жалби треба да донесе кривично ванпретресно веће суда, а суђење је планирано да се настави 15. и 22. марта.

Поред Маје Адровац, у овом поступку се суди и Александру Здравковићу, због оптужби да је био непосредни извршилац покушаја убиства, а на терет му се ставља кривично дело тешко убиство. Његов бранилац адвокат Милица Цолић се придружила предлогу за изузеће судског вештака.

Кецкаревић је иначе на претходном суђењу рекао да биолошки трагови, изоловани са чаура испаљених на Бека, несумњиво припадају Маји Адровац, те да је она свој биолошки материјал оставила тако што је у својој руци држала пројектиле, затим их дала неком ко је њима напунио оружје и потом пуцао у Бека.

Ти наводи нису у сагласности са мишљењем које је изнео на првом суђењу Маји Адровац, када је рекао на суђењу да су њени трагови могли бити пренети секундарним путем. То је практично резултирало ослобађајућом пресудом за Мају, а коју је касније укинуо Апелациони суд и наложио да јој се понови суђење.

Стручни саветник одбране Оливер Стојковић изнео је на прошлом суђењу мишљење којим је покушао да побије допуњени налаз вештака Кецкаревића, тврдећи да Адровчева није држала пројектиле у руци.

Због несагласности у мишљењима, Кецкаревић се јавио за реч и рекао да му је жао што се саветник одбране и он баве истом струком и да сматра да је суд протраћио време слушајући Стојковића, након чега су браниоци затражили његово изузеће.

Маја Адровац и Александар Здравковић негирају своје учешће у покушају убиства Бека.

Здравковић је у притвору од хапшења у јулу 2016. године, док се Адровац брани са слободе. 

Поступак против Здравковића и Адровац прошле године је спојен у јединствени поступак по налогу Апелационог суда у Београду који је претходно укинуо ослобађајућу пресуду Маји Адровац. 

Он је ухапшен у јулу 2016. године након што је рањен у једној градској пуцњави и од тада је у притвору Окружног затвора. 

Приликом хоспитализације, проверен је његов ДНК на основу којег је повезан са покушајем убиства бизнисмена. 

Терети се да је са више непознатих особа покушао да убије Бека, као и да је довео у питање живот његовог возача Драгана Драгаша, и то тако што пуцао у њих када је возач успорио кретање возила како би даљинским управљачем отворио капију куће на Сењаку у којој Беко живи са породицом. 

Здравковић је и раније сумњичен за тешка кривична дела као припадник "земунског клана", али је оптужби ослобођен. 

Беко је раније током сведочења рекао да би Здравковић могао да буде нападач који је пуцао на њега, али то није могао да тврди са сигурношћу.

Код Маје Адровац, која је била ухапшена у јулу 2015, нађени су меци и ДНК који су је повезали са нападом на бизнисмена.

Она је супруга Ивана Адровца који се помињао као један од учесника овог дела али није званично осумњичен. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво