Ројтерс: Одлазак Швендимaна могао би да одложи подизање првих оптужница

Најаве да ће Дејвид Швендимaн отићи наредног месеца са места специјалног тужиоца Суда за ратне злочине некадашње Ослободилачаке војске Косова крајем 90-их година прошлог века, могао би да одложи напоре за подизање првих оптужница, пише "Ројтерс".

Швендимaн, који је на челу тима за истраживање злочина на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, напушта ту функцију 31. марта када му истиче трогодишњи мандат.

У саопштењу објављеном у четвртак, преноси Ројтерс, Швендимaн је рекао да његов одлазак не указује на промену политике или посвећености раду канцеларије специјалног тужиоца.

Британска агенција, ипак, наводи да стручњаци сматрају да ће Швендиман, који је годинама водио истраге о могућим злочинима на Косову и за којег се сматрало да је близу подизања прве оптужнице, бити тешко заменити.

"Ово је несумњиво корак уназад", оцењује експерткиња за ратне злочине на Универзитету у Утрехту Ива Вукушић, за коју агенција наводи да пажљиво прати рад суда на Косову.

"Оно што институцији сада треба је стабилност, док се спрема за подизање оптужница, и док се суочава с нападима одређених косовских политичара", додала је Вукушићева.

Ројтерс примећује да одлазак Швендимaна уследио убрзо након што је група косовских посланика, која се противи суду, одустала од покушаја да се укине закон којим се он формира, "попуштајући пред притиском ЕУ и САД".

Из Швендиманове канцеларије раније је саопштено да ће Квај Хонг Ип, Швендимaнов заменик, наставити његов рад као вршилац дужности специјализованог тужиоца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи