Каменована амбуланта у Сувом Долу

У Сувом Долу на Косову и Метохији, ноћас је каменована здравствена амбуланта, потврдио је директор Клиничко-болничког центра у Северној Митровици Милан Ивановић. Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила напад.

Милан Ивановић је за радио Контакт плус рекао да су разбијена стакла на прозорима и улазним вратима, која су затекли дежурни лекар и особље.

Ивановић је тај чин оценио као вандалски и додао да би амбуланту због све чешћих напада, али и због опште несигурности тамошњих Срба, требало обезбедити постављањем сталне полицијске патроле.

Према његовим речима, такви напади изазивају страх јер могу да се десе и током прегледа пацијената, због чега пацијенти долазе у мањем броју.

"Овакви напади су у функцији етничког чишћења Срба из српског дела Сувог Дола, а без адекватне реакције косовских институција и међународне заједнице, пре свега Еулекса. Апелујемо на њих да се ово безбедносно питање реши и да извршиоци ових инцидената и свакодневног насиља над Србима коначно буду откривени и приведени правди", рекао је Ивановић.

Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић рекао је да је у 8.51 случај пријављен полицији, да је извршен увиђај.

Утврђено је да су на амбуланти разбијени прозори, а случај је прослеђен надлежном тужиоцу у циљу даље истраге.

Како се наводи, то је трећи пут у последња три месеца да је каменована амбуланта у Сувом Долу.

Канцеларија за КиМ: Напад на Суви До нови покушај застрашивања 

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила најновији напад на здравствену амбуланту у насељу Суви До, за који сматра да представља застрашивање српског становништва у том делу Косовске Митровице. 

Амбуланта је каменована више пута у последњих неколико месеци, што јасно указује на мотиве нападача, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ. 

"Опомињемо оне који у слепој мржњи насрћу на све што је српско да је обичај да се здравствени објекти не нападају ни у време ратних сукоба и да је двострука срамота и грех када се то чини у миру", наводи се у саопштењу. 

Канцеларија за КиМ је најавила да ће помоћи да се и ова штета санира, као и приликом изградње, реновирања и опремања десетина здравствених објеката Републике Србије на Косову и Метохији од 2014. године. 

Влада Србије је у том периоду изградила и потпуно опремила болницу у селу Пасјане, Дом здравља у Гораждевцу, Студентску поликлинику у Косовској Митровици.

Реновирала је и опремила 20 амбуланти и домова здравља широм КиМ, набавила савремену медицинску опрему и санитетска возила, ојачала Здравствени центар у Косовској Митровици који је добио статус клиничко-болничког центра и учинила још много тога за функционисање нашег здравственог система у покрајини, који ће у будућности бити све јачи, присутнији и на услузи грађанима на Косову и Метохији, напомиње се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво