Србију највише кошта Ратко Младић

Извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, о сарадњи Србије са судом у Хагу, 12. децембра разматраће Савет безбедности УН. Претходно ће, исти документ бити представљен ЕУ. Без обзира на никада реалнији извештај, Србија неће имати много користи док не ухапси Младића и Хаџића поручују представници власти задужени за сарадњу са Хагом.

Иако Брамерц констатује да службе задужене за хапшење оптуженика раде интензивније и спроводе шире операције како би их лоцирали , иако не доводи у питање политичку вољу да се оконча сарадња са Хашким судом, Младић и Хаџић остају услови за укупну позитивну оцену сарадње, а самим тим и промену става Холандије која се супротставља даљој европској интеграцији Србије.

"Не можемо улазити у политичке одлуке јер у Холандији је влада једном пала због питања Сребренице. Желим да поставим питање да ли су грађани Србије свесни колико нас Младић кошта? Привреда стеже кајш, државна управа стеже кајш. Ми смо сви таоци једног човека у овом тренутку", каже портпарол тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

"Апсолутно сматрам да је Младић услов свих услова а то је наглашено у свим релевантним међународним извештајима и мислим да без тога Србија неће моћи напред у правом смислу те речи", истиче Векарић.

Коментаришући колико у овом тренутку Србију кошта то што Ратко Младић није у Хагу координатор Акционог тима Расим Љајић, истиче да он кошта и у политичком, економском, моралном смислу и свакако да причињава огромну штету када је у питању међународни имиџ и позиција Србије.

"Да немамо овај проблем и позиције у преговарању Косова биле би далеко боље него што јесу, једном речју штета коју Младић наноси је немерљива", каже Љајић .

Условљавање неће престати

Условљавање Србије неће престати све до тренутка док сарадња не буде потпуна, тврде саговорници РТС-а.

Ипак, Холандија је стављена у дефанзивнији положај, јер Србија више неће морати да појашњава да ли постоји политичка воља да се хашки оптуженици ухапсе.

"Холандија је од пре шест месеци значајно радикализовала свој став од инсистирања на позитивном извештају, еволиуирала је у пуну сарадњу, а пуна сарадња је Младић у Хагу. Без сумње је изузетно значајно што је Брамерц поднео овакав извештај, бар очекујемо да ће га у том облику поднети, јер он може да се мења до 12. децембра када ће га усмено образлагати, а ми ћемо настојати да он буде још позитивнији у смислу поправљања неких грешака које се у том извештају помињу, а то без сумње можемо да учинимо", каже Љајић.

На питање колико се интензивно трага за Младићем и Хаџићем, координатор Акционог тима, каже да није никаква фраза, иако ће на то да личи, да се никада интензивније и озбиљније није трагало него што се то до сада чини.

"Нажалост наши напори се неће вредновати ако не буде испуњен основни циљ а то је да Младић буде лоциран и испоручен трибуналу", каже Љајић.

Иако је СБ УН предвидео затварање Трибунала 2010 године, извесно је да ће суд продужити свој рад, а последње изјаве представника суда указују да Трибунал неће бити затворен пре него што суди Ратку Младићу и Горану Хаџићу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи