Притвор за два косовска Албанца због сајбер криминала

Косовски судија наложио је притвор за двојицу осумњичених косовских Албанаца док против њих траје истрага по захтеву америчког министарства правде у случају везаном за сајбер криминал, укључујући крађу идентитета.

Бесарт Хоџа (25) и Лиридон Муслију (26), за које је одређен притвор, су међу 36 особа које је америчко министарство правде оптужило под сумњом да су умешани у илегалну трговину украденим идентитетима и наношење штете корисницима интернета у вредности већој од 530 милиона долара, преноси Ројтерс.

"Они ће остати у притворској јединици 30 дана", рекао је британској агенцији косовски тужилац Арменд Хамити.

Власти у Приштини су саопштиле да америчко министарство правде тражи да Хоџа и Муслију буду изручени САД, али Амерички сенат још није одобрио споразум о екстрадицији са Косовом, наводи британска агенција.

Ухапшено је још 11 осумњичених у оквиру истог случаја у САД, Аустралији, Великој Британији, Француско, Италији и Србији, напомиње Ројтерс.

Америчко министарство правде саопштило је у среду да су међународни органи за спровођење закона ухапсили 13 особа из Србије и са Косова, као и из САД, Аустралије, Велике Британије, Француске, Италије, у оквиру истраге о крађи идентитета на интернету на глобалном нивоу.

"Данашње оптужнице и хапшења обележавају једно од највећих икада кривичних гоњења предузећа за сајбер преваре које је предузело министарство правде", рекао је в. д. помоћника државног тужиоца Џон Кронан.

Министарство правде САД саопштило је да су осумњичени умешани у мрежу сајбер криминала која је оперисала као форум за дискусије на интернету познат под називом "Infraud".

Тај форум је, како се наводи у саопштењу, управљао високотехнолошком шемом која је олакшавала куповину и продају бројева полиса социјалног осигурања, личних података, кредитних картица и лозинки украдених широм света.

Ту групу, која је радила под слоганом "С вером у превару" (In Fraud We Trust) основао је 2010. године Свјатослав Бондареко, 34-годишњи Украјинац, стоји у оптужници, наводи Ројтерс.

МУП Србије је јуче саопштио да су припадници МУП-а, СБПОК – Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, у оквиру велике међународне полицијске акције "Shadow Web" на сузбијању високотехнолошког криминала ухапсили М. К. (33) из Београда, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прављење, набављање и давање другом средстава за фалсификовање.

број коментара 0 пошаљи коментар