Заплењено више од тоне сумњиве гардеробе

Царински службеници су у претходних неколико дана задржали скоро 7.500 одевних предмета због сумње да повређују право интелектуалне својине, саопштила је данас Управа царина.

Царинска служба, како се додаје, прекинула је поступак царињења за робу за коју сумња да је плагијат, како би се овлашћени носиоци права интелектуалне средине изјаснили да ли је роба кривотворена.

На Терминалу Градина у четвртак, приликом контроле робе из Турске, намењене увознику из БиХ, утврђено је да за приближно 250 килограма гардеробе постоји сумња о повреди права интелектуалне својине. 

Реч је о 2.300 мушких, женских и дечјих мајица, комплета, кошуља, блуза, фармерица, торби и чарапа са ознакама робних марки "Зара", "Патролне шапе", "Мини Маус" и "Томи Хилфигер".

Наредног дана је на овом истом робном царинском терминалу, у камиону који је такође за тржиште у БиХ из Турске превозио текстилну робу откривено да је готово 900 килограма гардеробе под сумњом да повређује право интелектуалне својине брендова "Келвин Клајн", "Томи Хилфингер", "Поло", "Гучи", "Армани", "Пол енд шарк", "Лакост", "Најк" и "Адидас".

Задржано је око 4.500 мушких кошуља, јакни, тренерки и доњег веша и дечје гардеробе са ликовима и ознакама спајдермена, патролних шапа и Мики Мауса.

Приликом дубинске контроле код места Богутовац, на путу Краљево Рашка, цариници су у среду ради контроле зауставили комби курирске службе.

Приликом прегледа пошиљака откривено је да скоро 400 одевних предмета не прати адекватна документација о пореклу и плаћеним дажбинама, те се сумња да повређују право интелектуалне својине.

Међу задржаном гардеробом највише је мајица и тренерки "Адидас" и "Најк", пиџама са дечјим цртаним јунацима и женских ташни "Прада", "Гес", "Зара" и "Луј Витон".

"Носилац права интелектуалне својине има рок од 10 радних дана да поднесе Управи царина писану сагласност да је роба кривотворена и да сагласност за њено уништење", навео је начелник у Одељењу за заштиту интелектуалне својине Управе царина Небојша Анђелковић.

Како је указао, осим ризика који представљају за потрошаче због сумњивог квалитета, кријумчарени кривотворени производи и пиратерија погађају много шире слојеве друштва, наносећи штету, пре свега државном буџету и онима који легитимно послују.

Од профита оствареног незаконитом дистрибуцијом и продајом робе на црном тржишту често се финансирају други видови криминала, навео је Анђелковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво