Београђанин ухапшен због лажних платних картица

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прављење, набављање и давање другом средстава за фалсификовање, ухапшен је М. К. (1985) из Београда, у оквиру велике међународне полицијске акције под називом "Shadow Web" на сузбијању високотехнолошког криминала.

М. К. је, како се сумња, у периоду од 2010. до 2017. године, као члан криминалног форума на интернету "Infraud", под корисничким именом "Goldjungle" рекламирао продају, продавао и давао на употребу средства за прављење лажних платних картица на које се уносе електронски подаци са правих платних картица оштећених корисника ради даље злоупотребе, као и образаца за израду лажних платних картица и скенираних платних картица, које могу послужити као образац за израду лажних платних картица.

На овај начин, осумњичени М. К. је преко свог рачуна на сервису "Liberty Reserve" прибавио противправну имовинску корист у износу од око 50.000 америчких долара.

Осумњиченом М. К. је одређено задржавање до 48 часова и он је, уз кривичну пријаву, приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Иначе, у овој међународној полицијској акцији активно су учествовала одељења за борбу против високотехнолошког криминала српске полиције и тужилаштва у координацији са полицијама и тужилаштвима из САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије и других држава.

Акција је била усмерена на обарање једне од највећих криминалних организација на интернету под називом "Infraud".

У овој међународној операцији ухапшено је 36 особа, од којих је већина у координисаној акцији широм света. Ради се о особама које су руководиле организацијом "Infraud", једним од највећих криминалних форума са готово 11.000 чланова.

Овај криминални форум се бавио прибављањем и продајом украдених података, укључујући податке о компромитованим платним картицама, личним подацима грађана, банкарским и финансијским подацима грађана, банака и компанија, малициозних софтвера, као и украдених идентитета.

Украдени подаци су углавном продавани на "dark web"-у. Процењује се да је "Infraud" био један од највећих криминалних форума за продају украдених података забележених до сада, на коме је, како се сумња, продато око четири милиона података о украденим платним картицама, пре него што је он оборен у овој великој међународној акцији.

Министарство правде САД претпоставља да је овај криминални форум одговоран за губитке више од 530 милиона долара.

Осумњичени који су били укључени у овај криминални форум су из Украјине, Пакистана, Француске, Велике Британије, Србије и Русије.

Форум "Infraud" је имао слоган "In Fraud We Trust" (С вером у превару), асоцирајући на слоган "In God We Trust" (С вером у Бога) који се налази на новчаницама америчког долара.

Министарство правде САД је у свом званичном саопштењу о тој великој међународној акцији поменуло и активно учешће Републике Србије, а наша државна застава је постављена на званичном саопштењу, заједно са осталим државама које су учествовале у тој акцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара