Младићева одбрана тражи поништење пресуде

Одбрана Ратка Младића затражила је поништење првостепене пресуде Хашког суда, којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора због геноцида, злочина против човечности и кршења закона и обичаја ратовања, саопштио је Механизам за кривичне судове у Хагу.

Како одбрана истиче, пресуда је донета у периоду када су "менталне и когнитивне способности оптуженог биле угрожене" и вероватно нису дозволиле сврсисходно учествовање и разумевање процеса.

Одбрана је затражила од жалбеног већа Механизма, који је наследио Хашки трибунал, да се процес обустави све док не буде медицински утврђено да је Младићево здравствено стање стабилно те да може у њему да учествује.

Одбрана истиче да Младић није у стању да смислено учествује у процесу, што се "не може игнорисати и остати нерешено".

У свом захтеву одбрана се позива на закључак неуролога и судског стручњака др Горице Ђокић, да је Младићево здравље озбиљно нарушено у периоду од 2013. до 2017. године.

Основна људска права захтевају да ниједна пресуда не може да буде изречена некоме ко није способан да у процесу успешно учествује, нагласила је Младићева одбрана.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. година, а првостепена пресуда му је изречена у новембру 2017. године, којом је осуђен на доживотни затвор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи