Арбитража о случају "Сателит"

У току арбитража између Србије и израелске компаније "Имиџсет интернешнал". Поступак покренут јер Србија одбија да призна валидност уговора у вези са закупом шпијунског сателита који је потписао бивши министар одбране Првослав Давинић.

На захтев израелске компаније "Имиџсет интернешнал", у Лондону се води арбитражни посупак који би Србију, ако изгуби, могао да кошта неколико десетина милиона долара, пише лист "Политика".

Поступак се води због тога што Србија одбија да призна валидност уговора који је потписао бивши министар одбране СЦГ Првослав Давинић у вези са закупом шпијунског сателита за надгледање административне границе са Косовом и Метохијом.

Одлуком кривичног ванпретресног већа Окружног суда у Београду да одбије захтев тужилаштва да се против Давинића покрене истрага због сумње да је злоупотребио службени положај у вези са закупом шпијунског сателита, стављена је тачка на један део афере "Сателит".

Саслушани сведоци у Лондону

У другом делу, међутим, афера "Сателит" још није у потпуности окончана, с обзиром на то да је у Лондону у току арбитража између израелске фирме "Имиџсет интернешнал" и државе Србије.

Према открићу "Политике" у досадашњем процесу арбитраже, саслушани су сведоци које су предложиле обе стране.

У корист државе Србије сведочили су директор фирме "Југоимпорт СДПР" Стеван Никчевић, некадашњи генерални секретар Савета министара СЦГ Игор Јовичић, један пуковник из Управе за набавке Министарства одбране и београдски адвокат Владимир Ђерић, који је говорио о правном аспекту догађаја.

Шеф тима који брани интересе Београда је републички јавни правобранилац Милан Марковић, који није могао да говори о том случају.

Србија одбила да плати 45 милиона долара

Компанија из Тел Авива покренула је арбитражу након што је Србија одбила да плати и један једини цент од 45 милиона долара, колико би, према папиру који је Давинић, као министар одбране, потписао са Израелцима у Паризу 4. јуна 2005. године, коштао закуп сателита.

Колико би могао да траје процес арбитраже није могуће проценити, као што је немогуће предвидети и његов исход.

Сигурно је само да би у случају да Србија изгуби спор, држава била дужна да „Имиџсет интернешналу" исплати износ од 45 милиона долара, увећан за камату, која се дневно увећава за око 7.500 евра, наводи „Политика".

Власти у Београду оцениле су да Давинић није имао овлашћења Савета министара СЦГ да такав уговор склопи, те да самим тим он није валидан.

Због тога је под сумњом да је злоупотребио службени положај и затражена је истрага против Давинића, али је прошле среде у Окружном суду утврђено да не постоји сумња да је бивши министар извршио дело за које се терети и да нема места за спровођење истраге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи