Четири пљачке у Осојану код Истока

У Осојану код Истока протекле ноћи опљачкане су две продавнице, једна кафана и украден ауомобил. Власници опљачканих објеката и украденог аутомобила су Срби повратници, пренео је "Радио Гораждевац". Ухапшене две особе осумњичене за пљачку. Марко Ђурић: Напад на имовину Срба демонстрација силе.

Милисаву Дашићу је украден аутомобил марке "фолксваген", обијен је локални ресторан Радомира Репановића, из којег су однети сва бела техника и уређаји, као и две продавнице власника Вука Ђурића односно Љубисава Поповића.

Власници покрадених објеката, кажу да је ово пљачка и удар на оне који покушавају нешто да раде и стварају у својој заједници а да је овим за њих угашена и последња нада, јер више неће моћи да наставе да раде.

Станомирка Репановић каже да не зна како ће даље. "Мени су ствари у вредности од 2.000 евра однесене одавде, ја сутра не знам где ћу, како ћу, ни где да поченм да радим", каже Репановићева.

Ноћашње провале и крађе су пријављене косовској полицији. 

Милисав Дашић испричао је да је ујутру око пет сати наложио шпорет и са терасе видео да је аутомобил нестао.

"Одмах сам отишао код ноћног чувара у општини. Позвали смо полицију, полиција је дошла око шест сати. Значи, кад ти дође пред кућу да ти украде, шта да очекујеш", рекао је Дашић.

Дописник РТС-а јавља да су вечерас ухапшене две особе осумњичене за пљачку.  

Ђурић: Напад на имовину Срба демонстрација силе 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио напад на српску имовину у селу Осојане, где су у само једној ноћи обијена три локала и украден један аутомобил, истичућу да је то очита демонстрација силе која за циљ има да се повратници у Метохији застраше и поново приморају да напусте своја огњишта, преноси Танјуг.

"Стиче се утисак да је овај озбиљни инцидент осмишљен како би додатно отежао опстанак Срба у Метохији, и свакако још једном потврђује колико је неопходно укључивање већег броја Срба у полицијске снаге у општинама у којима наш народ живи у енклавама, те да је у међувремену неопходно обновити ефикаснији међународни безбедносни надзор у тим срединама", навео је Ђурић у саопштењу.

Ова похара, нагласио је Ђурић, уследила је само неколико дана пошто је уведена нова аутобуска линија на релацији Осојане-Косовска Митровица, којом су наши сународници добили симболично охрабрење за останак и опстанак у Метохији.

"Србија ће већ током предстојеће недеље наћи начина да обештети оне који су оштећени у овом дрском нападу, чиме ћемо свима онима који желе да Срба у Метохији више нема, поручити да не могу да нас сломе и да никада нећемо одустати", истакао је директора Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Јевтић: Пљачкање и напади на повратнике морају престати

Крајње је време да се стане на пут онима који од почетка године тероришу повратнике у општини Исток. Позивам Полицију Косова да заштити Србе у повратничким срединама у Истоку. Пљачке и напади на повратнике морају престати одмах", рекао је потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић након последњег инцидента у Осојану.

Јевтић, који се налази у службеној посети САД, истиче да је очигледно дошао моменат када реакција и одговор инситуција на Косову када је о овим инцидентима реч, мора бити одлучан и снажан. Он истиче да ће свака штета бити надокнађена из буџета Владе Косова, и да материјална штета увек може бити санирана али страх је оно што га забрињава, наводи се у саопштењу.

"Ових дана у Ваштингтону разговарам и разговараћу са представницима Стејт Департмента, Сената и Конгреса. Током самог Молитвеног доручка, на маргинама овог догађаја, разогвараћу са више званичника. Свима ћу пренети до детаља са којим и каквим проблемима се на Косову данас суочавамо. Посебно ћу говорити о последњим инцидентима у повратничким срединама и од својих саговорника затражити подршку и помоћ у решавању проблема", казао је Јевтић.

Последњи извештај генералног секретара УН указује на све оно на шта ми већ месецима уназад говоримо. Те ствари се морају озбиљно узети у обзир и реакција међународне заједнице мора бити другачија и озбиљнија, рекао је Јевтић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи