Младићева одбрана у поднеску Механизму тражи његово пуштање

Одбрана некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића саопштила је да је доставила поднесак Механизму за међународне кривичне судове у Хагу, којим тражи његово хитно пуштање на слободу како би се лечио у Србији и поништавање пресуде јер, како наводе, није здравствено способан да прати суђење.

Младић пати од значајно умањене способности да са разумавањем учествује у поступку и комуницира са својим адвокатима, рекао је један од његових бранилаца, адвокат Драган Иветић на конференцији за новинаре, напомињући да Младић нема адекватно лечење у притвору.

Говорећи о налазу лекарске екипе коју је одредила одбрана, навео је да је код Младића уочен "благи когнитивни поремећај, почетна демеција", и други проблеми, који се развијао током последних пет до седам година док се налазио под надзором притворске јединице Уједињених нација.

"Верујемо да је стање нашег брањеника критично и да се његов живот доводи у опасност условима и третманом којима је изложен током надзора лекара УН, рекао је Иветић и подсетио да је лекарска екипа одбране била у Хагу крајем прошле године.

Навео је да су ризик од можданог и срчаног удара и смртног исхода знатно виши код Младића него код других просечних особа његовог доба.

Са здрављем Младића игра се "руски рулет", али у буренцету је четири, пет метака, а не јeдан, оценио је Иветић говорећи о лечењу Младића у Хагу.

Иветић сматра да је због таквог односа потребно спровести истрагу.

Јасно је да се Младићево здравствено стање убрзано погоршава, рекао је Младићев син Дарко, наводећи да је чудо да му је отац још жив.

"Плашимо се да је некоме тамо у интересу да Младић тамо умре како се не би радила ревизија скандалозно погрешне пресуде", рекао је Дарко Младић.

Захвалио је Србији и Русији које су дале гаранције за лечење Младића.

Дарко Младић апелује на председнике Србије и Републике Српске, Александара Вучића и Милорада Додика, да уложе дипломатски утицај и да изнесу проблеме здравља његовог оца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи