Колеге бране Кусовца

Кустоси Народног музеја стали у одбрану Николе Кусовца, наводећи да њихов колега није учествовао у фалисиковању и издавању погрешних стручних мишљења.

Двадесет кустоса Народног музеја, писмом су се обратили јавности оценивши да њихов колега Никола Кусовац "нема никакве везе са фалсификовањем службених исправа, ни са непоштеним издавањем стручних мишљења која су помогла преварантима".

Сматрају да је Кусовац без доказа већ осуђен на најтежу казну која брутално уништава њега и његову породицу. "Тим више што је читав живот посветио струци са свешћу да у наслеђе треба да остави само часно име", наводи се у саопштењу које су потписали кустоси.

Нагласили су да је Кусовац допринео угледу наше историје уметности и да су сигурни да он "никада не би учинио ништа што се коси са његовим највишим моралним начелима, али и законом".

Против музејског саветника у пензији Николе Кусовца (73) из Београда поднета је кривична пријава због сумње да је фалсификовао службене исправе.

Кусовац је у уметничкој галерији "Артмедиа" у Београду процењивао аутентичност уметничких слика и давао стручно мишљење о њиховој аутентичности.

Министарство унутрашњих послова је објаснило да је Кусовац почев од 1999. године, у више наврата издао стручно мишљење за фалсификоване слике најпознатијих српских сликара - Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовиће, Николе Граовца, Миће Поповића, а захваљујући том мишљењу Илија Ђорђевић их је продавао као оригинална уметничка дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи