Ниш, породиља преминула од последица малих богиња

Двадесетједногодишња породиља из Ниша преминула је на Инфективној клиници од компликација изазваних малим богињама, потврђено је РТС-у.

Директор Клинике за инфективне болести Миодраг Врбић каже да је пацијенткиња примљена 16. јануара са компликованом упалом плућа.

"Две недеље је била код куће са сликом малих богиња, са високом температуром. Наравно да смо све учинили, али специфичног лека за мале богиње нема", навео је Врбић.

Директор клинике објашњава да је ситуација била додатно компликована јер је пацијенткиња била породиља.

Напомиње да је у трудноћи одбрамбени систем измењен, што је, каже, вероватно допринело тако лошем исходу.

Двадесетједногодишња Нишлијка породила се почетком децембра, беба је такође заражена и тренутно се налази на Клиници за дечје интерне болести. Дете није витално угрожено.

У Нишу је на Инфективној клиници тренутно осам пацијената, од којих је једна жена у тешком стању, док је четворо деце са малим богињама на дечјој клиници.

Ово је друга жртва малих богиња на подручју Ниша.

Од компликација изазваних том болешћу, 2. јануара преминуо је двогодишњи дечак који није био вакцинисан и који је, такође, подлегао упали плућа.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јан 2018, 00:52) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Питање

Па ко ти брани? Иди нађи тај лек, донеси, спробај на себи и ближњима и ако буде успешан патентирај га - у Србији или иностранству, све једно.
А у међувремену немој да продајеш демагогију и "медицинску филозофију"
и да убеђујеш добродушни и наивни народ у крајње штетне ствари и на сасвим погрешан пут.

(понедељак, 22. јан 2018, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Питање

А зашто правог лека за мале богиње нема већ треба да се повређују људи вакцинацијама? Лек за мале богиње се сигурно налази негде у природи а само треба истражити и наћи га. Треба омогућити људима да пронађу лек за мале богиње а то значи свако ко је вољан да га нађе треба да поднесе захтев држави под којим условима би ишао да га потражи и нормална држава би га подржала без поговора зарад здравља многих.

(понедељак, 22. јан 2018, 22:46) - anonymous G [нерегистровани]

U nedoumici.

I moja deca su prelezala dve vrste boginja, varicele i ?,neznam druge, mislim da su ih zvali sitne boginje, dali su to bile morbile?

(понедељак, 22. јан 2018, 22:45) - Milos [нерегистровани]

America

Zivim u Americi I dete ne moze u skolu bez potvrda o vakcinacijama. Mislim da je I kod nas (nekada ) vakcinacija bila obavezna.?

(понедељак, 22. јан 2018, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Vakcinacija

Vakcinacija za SVE vrste boginja bi trebala biti obavezna! Ni varičele nisu baš bezopasne, i tu može doći do komplikacija.

(понедељак, 22. јан 2018, 19:05) - Nenad [нерегистровани]

Vrste boginja

To je zato sto mesate vrste boginja, na zalost mnogi to rade. Postoje tri vrste boginja male boginje (morbile), crvenka (rubeola) i ovcije boginje (varicele). Morbile ili male boginje su daleko najopasnije, potencijalno smrtonosne, dok smo ovcije boginje (varicele) gotovo svi prelezali kao deca.

(понедељак, 22. јан 2018, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

@Не разумем...

Ви вјероватно мислите на ткз. ,,Водене оспице" - Варичеле које су релативно безопасне у дјечјем узрасту. Оне се неријетко, али ипак погрешно, називају ,,Мале богиње" и тиме долази до забуне. Мале богиње - Морбили, о којима је овдје ријеч, су тешко инфективно обољење. Захваљујући научним достигнућима медицине и сродних наука постоји, на сву срећу, вакцина против ове болести, која је не чини толико опасном. Нажалост, нека сумњива лица лове у мутном и представљају вакцине као штетне.

У сваком случају велика трагедија. Породицама исказујем саучешће, а жртвама поштовање, уз наду да ће спознати милост Божју.

(понедељак, 22. јан 2018, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

Rubeole i morbile

Rubeole i morbile se ne mogu uporedjivati. Morbile su jako opasne u poredjenju sa rubeolama.

(понедељак, 22. јан 2018, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

ko ne razume da li zeli da razume?

Za ovoga sto ne razume: To sto ste vi prelezali to su ovcije boginje, i to sto su decu stavljali da preleze. Zbog takvog stava prema malim boginjama i neznanja nam se ovo desava. Ali da je to dovoljno, nego se ljudi i dalje bore da su u pravu. Nema nam spasa.

(понедељак, 22. јан 2018, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Morbile

Nisu ovcije boginje. Mislim da su sedeca stavljala pored onih sa ovcijim boginjama a ne morbilima