Аустралијанци ухапшени у "Метрополу" ће се жалити због одлуке о задржавању

Одбрана двојице држављана Аустралије Тристана Вотерса (34) и Рохана Арнолда (44), ухапшених прошле седмице у београдском хотелу "Метропол палас" због сумње да су учествовали у међународном шверцу кокаина, жалиће се суду због одлуке Управе за странце да их задржи у Прихватилишту у Падинској скели и онемогући им кретање.

Управа за странце је, наиме, донела решење којим је ухапшенима одређен боравак у Прихватилишту, а који према Закону о странцима може да траје највише до 90 дана, јер им, како каже њихов заједнички адвокат Јакша Пековић за Танјуг, није утврђен идентитет.

Адвокат је због тога најавио да ће у понедељак поднети жалбу Вишем суду у Београду на решење Управе, јер су они, како је рекао, легитимисани својим пасошима и другим међународним идентификационим документима, као и због тога што се против њих у Србији не води ниједан кривични поступак.

Додао је да, међутим, Управа за странце није добила њихове пасоше и не зна се где су им путне исправе.

Како је прошле седмице саопштено из полиције и тужилаштва, тројица Аустралијанаца су ухапшени у уторак по налогу српског Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници истражних органа Аустралије из новембра 2017. године у оквиру међународне истраге шверца дроге.

Међутим, затхев Аустралије за ектрадицију осумњичених још није стигао Министарству правде Србије, па за сада не може да им се одреди екстрадициони притвор.

Поред Вотерса и Арнолда, у истој акцији у "Метрополу" су ухапшени и аустралијски држављанин Дејвид Кембел (48), којем је након саслушања Виши суд у Београду одредио притвор због опасности од бекства, јер је осумњичен за кривично дело неовлашћене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја.

Приликом хапшења оперативци Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) од њих су запленили велику количину новца, саопштила је полиција.

За Вотерса, београдски медији пишу да је крупни нарко-бос, док за Арнолда наводе да је познати аустралијски бизнисмен.

Што се тиче боравка у Прихватилишту за странце, Вотерс и Арнолд су задовољни поступањем особља према њима и свесни су околности у којима се налазе, рекао је адвокат Пековић.

Пековић је међутим рекао да Вотерс има озбиљне здравствене проблеме због којих му је потребна хоспитализација, али да му то није омогућено.

"Приликом данашње посете, у Прихватилишту су рекли да данас неће бити могуће да му се омогући посета лекара или хоспитализација до понедељка иако од раније има озбиљне здравствене проблеме", напоменуо је Пековић.

Према полицијском саопштењу, истрага против поменуте тројице аустралијских држављана почела је у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима у чијим је шупљинама пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара.

Тројица припадника организоване криминалне групе из Аустралије ухапшена су приликом примопредаје новца у Београду.

Код њих је пронађено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ.

Либанском држављанину Диабу Геагеи (40) који је такође ухапшен у "Метрополу" због сумње да је извршио кривично дело фалсификовања исправе, односно јер је имао лажни пасош, одређен је притвор одлуком Првог основног суда у Београду због опасности од бекства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи