Преиначена пресуда Милановићу, бивши директор РТС-а враћа новац Б92

Врховни касациони суд преиначио је пресуду Апелационог суда у Београду и дефинитивно пресудио у корист Телевизије Б92, против које је некадашњи директор РТС-а Драгољуб Милановић водио спор због повреде части и угледа.

Милановић је против главног уредника Б92 Верана Матића и новинара Николе Радишића поднео тужбу за повреду части и угледа, због прилога у којем је та телевизија навела да је он "жртвовао 16 радника РТС-а" у НАТО бомбардовању зграде државне телевизије априла 1999, а због чега је Милановић тражио пола милиона динара на име накнаде штете.

Првостепеном пресудом београдског Вишег суда из 2015. године, Милановићева тужба је била одбијена као неоснована, али је Апелациони суд у Београду ту одлуку, одлучујући о Милановићевој жалби, преиначио и наложио туженима да му солидарно исплате 150.000, уз обавезу да објаве другостепену пресуду.

Према ставу Апелационог суда, Милановић није био јавна личност у време емитовања прилога 2012. године, те не подлеже делу Закона о информисању који предвиђа да јавне личности морају да трпе виши ниво критике, наведено је у саопштењу суда.

Врховни касациони суд је, међутим, усвојио ревизију тужених и закључио да су емитовани прилог, као и новинарски коментари базирани на правоснажној судској одлуци којом Драгољуб Милановић јесте оглашен кривим за кривично дело против опште сигурности које је за последицу имало смрт 16 радника РТС-а, а које је извршено са евентуалним умишљањем.

Врховни касациони суд је у својој пресуди закључио да је вредносни суд новинара о томе да је Милановић "жртвовао" 16 радника РТС-а заснован на основу истинитих исказа из правоснажне судске пресуде којом је Милановић био осуђен на десет година затвора за кривично дело против опште сигурности, које је за последицу имало смрт 16 радника националне телевизије.

Због тога, како се додаје у одлуци суда, "нема повреде права на част и углед, што тужбени захтев чини неоснованим".

Након ове одлуке, Милановић ће морати да врати исплаћени новац за накнаду штете и трошкове судског поступка, што је претходно добио по пресуди Апелационог суда у Београду.

Одлука Врховног касационог суда је коначна и не може више да се напада ниједним правним средством.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи