Ухапшени Аустралијанци чекају изручење матичној држави

Два аустралијска држављанина Тристан Вотерс (34) и Рохан Арнолд (44), који су пре два дана ухапшени у хотелу "Метропол палас" у Београду приведени су у Управу за странце МУП-а Србије у Падинској скели, док ће трећи ухапшени Дејвид Кембел (48) бити приведен Вишем јавном тужилаштву, сазнаје "Танјуг".

Они су ухапшени у уторак по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру међународне истраге шверца дроге.

Након утврђивања идентитета и других околности у Управи за странце, очекује се да им буде одређен екстрадициони притвор, као и да Аустралија званично затражи њихово изручење.

За сада, како је Танјугу речено у Министарству правде Србије, замолница још није стигла.

Кембел ће бити приведен Вишем јавном тужилаштву због сумње да је извршио кривично дело недозвољено држање и ношење оружја.

Либански држављанин Диаб Геагеа (40), који је ухапшен током те акције у "Метрополу", приведен је у Прво основно јавно тужилаштво у Београду због сумње да је извршио кривично дело фалсификовање исправе, јер је имао лажни пасош.

Њему је одређен притвор због опасности од бекства.

За Тристана Вотерса (34) београдски медији пишу да је крупни нарко-бос, док за Рохана Арнолда (44) наводе да је познати аустралијски бизнисмен.

Њих су пре два дана ухапсили оперативци Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) и запленили велику количину новца.

Према полицијском саопштењу, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара.

Тројица припадника организоване криминалне групе из Аустралије ухапшена су приликом примопредаје новца у Београду.

Код њих је пронађено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ.

У саопштењу полиције се наводи да ће Министарство правде Србије наставити да сарађује са надлежним органима Аустралије како би се имплементирала даља акција у вези са овом међународном истрагом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара