Одбачен Шарановићев захтев за изузеће целог Вишег суда

Апелациони суд у Београду одбацио је захтев за изузеће комплетног београдског Вишег суда из поступка против Владимира Шарановића (41), осумњиченог да је у децембру 2015. године убио адвоката Владимира Зрелеца на Врачару.

Овај захтев поднела је Шарановићева одбрана јер оштећена у том поступку - супруга убијеног адвоката, ради као судија Вишег суда, па је изузеће свих њених колега тражено како би се, према мишљењу одбране, осигурао објективан и правичан кривични поступак.

"Предлози Шарановићевог браниоца за изузеће судије за претходни поступак који је Шарановићу одредио притвор као и председника Вишег суда су одбијени као неосновани", рекла је за Танјуг портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић.

Апелациони суд сматра да захтевом нису наведене конкретне околности које би довеле у сумњу њихову непристрасност.

Што се тиче одбаченог захтева за изузеће свих судија Вишег суда, Апелациони суд наводи, да према закону, странке и браниоци могу да траже само појединачно изузеће судије, а не свих судија у суду.

Шарановић је ухапшен 9. јануара у околини Зрењанина, након чега је спроведен право у Окружни затвор у Београду јер је за њим још у новембру 2017. била расписана потерница, када му је одређен и притвор.

Њему је Виши суд након хапшења поставио браниоца по службеној дужности, који је поднео поменути захтев за изузеће, као и жалбу на решење о одређивању притвора.

Одлука о жалби очекује се наредних дана.

Шарановићу је притвор одређен по свим тачкама предвиђеним Закоником о кривичном поступку (опасност од бекства, бојазан да ће утицати на сведоке, поновити кривично дело, због тежине дела и запрећене казне као и због узнемирења јавности).

У наредном периоду очекује се да Шарановић буде саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Београду, које води истрагу против њега за кривична дела тешко убиство и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, због марихуане која је пронађена у стану у којем је боравио са супругом.

Шарановић се сумњичи да је из кола у покрету 1. децембра 2015. године изрешетао адвоката Зрелеца испред зграде у којој је имао адвокатску канцеларију на Врачару, а иначе је био бранилац његовог рођака Слободана Шарановића који је прошлог фебруара убијен у Будви.

Три недеље након оружаног напада, београдски адвокат је подлегао повредама у Ургентном центру.

Шарановићева супруга Наташа као и помагач у скривању након убиства Ненад Милојковић ухапшени су 14. новембра 2017. године у акцији полиције која је спроведена 14. новембра прошле године на Канаревом брду у оквиру потраге за Шарановићем.

Она се терети за кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а Милојковић за помоћ учиниоцу после извршења крвичног кривичног дела.

Њима је 12. јануара укинут притвор и пуштени су да се бране са слободе, с тим што је Наташи Шарановић одређен кућни притвор уз електронски надзор.

Полиција је након њиховог хапшења саопштила да је Наташа Шарановић ухапшена у стану на Канаревом брду, у коме је непријављено боравила са својим супругом, и да је у стану пронашла око пола килограма марихуане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво