Приштина, нови неуспео покушај "обарања" Специјалног суда

Председништво косовског парламента, по трећи пут, није успело да обезбеди кворум неопходан за заказивање седнице о Специјалном суду, јављају медији у Приштини. Нови неуспех уследио после састанка амбасадора САД и неколико западних држава са косовским председником Хашимом Тачијем и првим човеком парламента Кадријем Весељијем.

На тај начин, на неодређено време одложена је расправа о укидању Специјалног суда за злочине ОВК, односно иницијативи коју су, у почетној фази, подржала 43 посланика у косовском парламенту.

Ново одлагање уследило је након серије оштрих упозорења САД и ЕУ, који су Приштини запретили захлађивањем односа и изолацијом уколико парламент буде анулирао заком о формирању Специјалног суда.

Уочи састанка са Весељијем и Тачијем, амерички амбасадор у Приштини Грег Делави изјавио је да ће се посланици, који су подржали иницијативу о укидању Специјалног суда за ратне злочине и политичари који су је предводили, суочити са последицама уколико таква иницијатива успе.

Прве оптужнице овог суда очекују се средином фебруара, због чега су се подигле тензије међу бившим командантима ОВК, који су мобилисали посланике како би у парламенту укинули овај закон, али је, бар за сада, пропало неколико покушаја да ова иницијатива доспе до скупштинске расправе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи