Повређено право на ограничени притвор у случају Ћурувија

Уставни суд Србије усвојио је уставне жалбе двојице некадашњих припадника Државне безбедности Милана Радоњића и Ратка Ромића, оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, пошто је утврдио да им је повређено право на ограничено трајање притвора.

Радоњић и Ромић у притвору су били три и по године, од 13. јануара 2014. године до 6. јула 2017. године, а првостепено суђење је им је и даље у току и настављено је данас у Специјалном суду у Београду.

Они су од јула у кућном притвору са електронским надзором.

Њихов заједнички бранилац адвокат Зора Добричанин Никодиновић, рекла је на суђењу да је у својој одлуци од 10. јануара ове године Уставни суд констатовао да је решењима Специјалног суда од 3. априла, 1. јуна и 14. септембра из 2015. године, као и решењима Апелационог суда у Београду од 27. априла и 9. јуна из 2015. године, повређено право на ограничено трајање притвора зајемчено Уставом Србије.

"Без обзира на коначну одллуку по овој оптужници, самом чињеницом да је Уставни суд утврдио да су они неуставно у притвору још од пролећа 2015. године, њима је на тај начин утврђен 'статус жртве' због повреде права на ограничено трајање притвора из члана 31 став 1, Устава Србије", напоменула је Добричанин Никодиновић.

Претходно је на суђењу требало да сведочи Ненад Радовић којег је предложила одбрана као припадника обезбеђења Дневног телеграфа.

Радовић је међутим тврдио да никада није радио као обезбеђење Дневног телеграфа, већ да се бавио ауто-деловима, наводећи да не познаје ни оптужене нити да је познавао Ћурувију. 

Одбрана је негодовала због његовог исказа, тврдећи да су до њега дошли на основу исказа других сведока и предложила суду да обави њихово суочавање.

Наставак суђења заказан је за 8, 13. и 19. март, када ће се изводити писани докази. 

Судија Јовановић је рекла да ће о предозима за суочавање и саслушање нових сведока одлучити накнадно, а до сада су испитани сви до сада предложени сведоци тужилаштва и одбране. 

Поред Радоњића и Ромића, за убиство Ћурувије 11. априла 1999. године у центру Београда суди се и некадашњем шефу ДБ-а Радомиру Марковићу, као и припаднику резервног састава ДБ-а Милану Кураку, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву. 

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво